Kba byter både i Norden och internationellt

Kba, som tillverkar ark- och tidningspressar, byter vd både på internationellt och lokalt plan. De båda bytena har dock inget med varandra att göra.

Det tyska moderbolaget byter tillbaka, så att det åter är en person ur den huvudägande familjen som går in som vd i börsbolaget. Det är Claus Bolza-Schünemann, som är 55 år gammal och hittills varit vice vd. Hans ansvarsområden har legat inom rulloffset och tillverkning, men nu blir han koncernchef.

Moderbolaget Kba har inte brottats med samma lönsamhetsproblem som mångdubbelt större konkurrenten Heidelberg. 2008 visades röda siffror, men annars har det sett positivt ut varje år och även i år räknar företaget med att gå med vinst.

I Norden har däremot röda siffror varit mer regel än undantag sedan företaget började sälja i egen regi 2004. När Morten Rasmussen tillträdde som vd för knappt två år sedan, fick han därför tydliga direktiv om att göra företaget lönsamt.

– Kba Norden var lönsamt första halvåret i år och vi kommer också att vara lönsamma för året som helhet – samt med stor sannolikhet även nästa år. Vi är lika många anställda nu som när jag tillträdde, men det är en annan sammansättning på de anställda. Nu klarar vi exempelvis att sköta service på stora offsetrotationer, där det krävs specialister på vardera falsar, el, tryckteknik och specialkunskap om vår Cortinapress, som arbetar med vattenfri plåt.

– På säljsidan är vi också väl rustade och ledningsgruppen består av erfarna personer från hela Norden.

– I somras blev jag erbjuden ett toppjobb inom Ballingslöv, med ansvar för ett av deras danska dotterföretag. Innan jag tackade ja till jobbet, tänkte jag på Kba Nordics organisation och kom fram till att den igångvarande treårsplanen kan drivas utan min medverkan. Så istället går vår ekonomichef, Søren Bech, in som ny vd. Søren har jag arbetat länge tillsammans med, även i mitt tidigare jobb, och jag är helt trygg med att han kan ta vd-ansvaret parallellt med att fortsätta ansvara för ekonomin.

– Vår styrelseordförande Christoph Müller har bett mig slutföra några projekt under nästa år samt även fortsatt sitta med i styrelsen och det gör jag gärna. Men vid årsskiftet lämnar jag vd-stolen, avslutar Morten Rasmussen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Dubbelt upp med Kombo TH

Elitron visade sin automatiska efterbehandlingsutrustning med dubbla skärhuvuden och helt nya funktioner.…