Canon hoppar av Ipex – akut kris för mässan

Canon har hoppat av från Ipex 2014.
Den väletablerade internationella grafiska Ipexmässan har därmed fått ännu ett hårt slag.

Tidigare har redan HP, Kodak och Xerox tillkännagett att de inte kommer att ställa ut på Ipex 2014. Och för några dagar sedan bröt en kontrovers ut mellan offsetleverantören KPM/Superstore och arrangören Informa där arrangören anklagades  för att ha gett den brittiska offsetmarknaden felaktig och negativ publicitet.

Enligt Printweek antas beslutet bero på att det inte anses löna sig att delta på Ipex, en storskalig mässa. I stället anses regionala och mer nischade mässor, ofta utanför den traditionella grafiska världen, ge bättre avkastning. Canon skulle enligt planerana bli den näst största utställaren på Ipex 2014 efter Konica Minolta och de hade beställt 2 000 kvm mässyta.

– Att Canon drar sig ur Ipex är sensationellt, eftersom deras europeiska chef för den grafiska marknaden, David Prescott, är ordförande för mässkommittén och en av de som var drivande i flytten från Birmingham till London, kommenterar Peter Ollen, AGI-chef och branschkoryfé.

Redan i somras meddelade HP och Heidelberg att de inte skulle ställa ut. Kort därefter kom liknande besked från Xerox, Agfa och Komori. Sedan har det smulat med den ena efter den andra som hoppat av utställningen.

Det hela har inte blivit bättre av att Ipex skickat oklara budskap till marknaden. Häromdagen skrev de exempelvis att de skulle göra om Ipex till “a thought leadership event for the print-centric multi-channel marketing communications industry”. I samband med det ställde jag frågan om någon i hela världen begriper vem som är målgrupp. Den engelska tryckeriföreningen gjorde också ett utfall där de ifrågasatte att Ipex alls vände sig till branschen.

Peter Ollén kommenterar vidare:

– Det är inte lätt att sitta still i båten när flera utställare hoppar av. Men att börja omdefiniera mässan så att de som anmält sig inte längre känner igen sig, är kanske inte den bästa vägen att gå.

Ipex är nu planerad att genomföras den 24 – 29 mars 2014 i London. Det är flera dagar kortare än vad som ursprungligen var kommunicerat.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Skärspecialist firar 20 år – drar till med robotnyhet

Zünd bjuder in till inspiration och festligheter i sina nya lokaler i danska Odder i samband med företagets 20 års jubileum. Här ska S3 L-1200 Robot premiärvisas:
– Som ett led i framtidens trend och fokus på automation visar vi för första gången vårt nya robotstyrprogram, säger försäljningschef Martin Roed Nielsen.

Publicerat av: