Lundaföretag får bidrag för smart matetikett

PUBLICERAD: 17 juni 2016
UPPDATERAD: 17 juni

Innovationsföretaget Innoscentia har fått en halv miljon kronor i Vinnova-bidrag för att utveckla en prototyp av sin smarta sensoretikett tillsammans med etikettföretaget Beneli.

Anledningen till att företaget utvecklar etiketten är det stora matsvinnet. De menar att bäst-före-datum är ett trubbigt instrument och det är svårt för såväl handlare som konsument att veta om en vara verkligen är färsk.

Projektet går ut på att ta fram en smart etikett som vet och visar hur maten mår, enligt företaget. Men Innoscentias vd Robin Thiberg förklarar att tidsschemat är tajt: Prototypen beräknas vara klar i september och under oktober månad ska den testas i butik.

– Kortfattat kan man säga att vi tagit fram ett bläck som binder restprodukter från bakteriernas metabolism. Reaktionen går att avläsa elektroniskt och vår idé är att integrera vår tekniken i en digital etikett som sedan ska kunna appliceras på bland annat färskpackat kött, berättar han.

– Beneli har både rätt kompetens och rätt attityd till nya innovationer och det är tillsammans med dem som vi nu kommer att ta fram prototypen. Vi är ännu ett litet företag och uppskattar att de vill utveckla det här tillsammans med oss.

– Projektet är mycket intressant eftersom det innefattar flera av de sensor- och kommunikationsteknologier som Beneli just nu fokuserar på berättar Michael Bäärnhielm, innovationschef på Beneli.

 

Michael Bäärnhielm, innovationschef på Beneli.
Michael Bäärnhielm, innovationschef på Beneli.

Läs vidare

Epson går i personaliseringens spår

Mindre serier med kundanpassade produkter, det är en tydlig trend i den grafiska branschen. Epson lanserade två nyheter inom detta segment på Fespa: en UV-skrivare och en DTF/DTG-skrivare. Båda instegsmodeller av desktopstorlek.
Epson 1

Projicering av motivet för exakt textiltryck

Den stora nyheten hos Stahls under Fespa var utan tvekan nya Hotronix ProPlace IQ, en patenterad lösning där motivet projiceras på tyget för en exakt placering av trycket.
Stahls 1

Med Flora i utbudet tar NI Solutions jättekliv

Som Sign&Print tidigare berättat har återförsäljaren NI Solutions tagit in Flora i portföljden. Under Fespa visade det kinesiska företaget upp några av storformatsbjässarna som kommer ingå i erbjudandet på den svenska marknaden.
_DSC0016w

Industriell DTF och storformatshybrid i fokus hos Ricoh

Ricoh ställer upp med inte mindre än två montrar under årets Fespa-mässa: en med fokus på storformatslösningar och en med fokus på textiltryck. I båda montrarna bjuds det på rykande färska produktnyheter.
Ricoh 3

Senaste nytt

Mycket DTF men inte så mycket AI på FESPA

FESPA-mässan är slut för den här gången och förväntningarna inför Drupa ökar. Sign&Print pratade med Kim Harris på Vikiallo om vilka trender han såg på mässan.
Fespa

V-Tab har gått i konkurs

Tryckerikoncernen V-Tab har gått i konkurs. 150 anställda är berörda.
FotoJet-(64)

Ingen sammanslagning med PWA – SBPR kan läggas ner

Den kommunicerade sammanslagningen av profil- och promotionföreningarna SBPR och PWA är ingen sammanslagning. Rent teknisk kan SBPR läggas ner samtidigt som PWA byter namn och öppnar upp för en ny typ av medlemmar. 
Roger-Nilsson

Zünd visar automatisering med robotar

Robotarna blir allt mer avancerade och Zünds skyltlösningar erbjuder skylttillverkare betydande möjligheter till effektivitet.
zund-fespa_01