Receptet till framgångsrikt fototryck

Rohan Kellys bild av annalkande storm i Australien.

Rohan Kellys bild av annalkande storm i Australien.

Fram till den 18 september pågår World Press Photo utställningen i Gallerian i Stockholm. Det är stora bilder med oerhört höga kvalitetskrav, så jag blev nyfiken på hur de tryckts. Efter en del grävande hittade jag fram till Laurens Korteweg på Canon i Holland, som tryckt alltihop i deras Arizona flatbäddsskrivare. Så här berättar han om arbetsgången:

Vi började med att trycka 20 bilder på Forex i A3-storlek. De testerna skulle sedan godkännas av World Press Photo och Eyes on Media. Nästa steg var att trycka i den faktiska storleken 110 x 165 cm. Även dessa skulle sedan godkännas av ovan nämnda. När även de var godkända, tryckte vi sedan 10 serier paneler om 62 foton vardera.

Vi tryckte på 2 millimeters Forex med en blockeringsfolie på baksidan av skivorna. Alla skivorna trycktes i en Canon Arizona 480 GT. Vi tryckte med fyra färger med uv-bläck. Det gör att skivorna även kan placeras utomhus. Vi lade inte på något laminat eller annan typ av färdiggörning.

Sammanlagt tryckte vi fem serier med 120 bilder i varje.

Därefter skulle vi trycka en ytterligare serie med bilder. Vi började på samma sätt med provtryck i A3 och sedan ett ex i full skala. Därefter tryckte vi fem serier med 120 bilder i varje. Den här gången använde vi Canon Smart Dry Prof Satin papper med en satinfolie som lades över varje bild. Dessa bilder monterades sedan på en två millimeters Forexskiva och fick en svart ram.

De här bilderna trycktes i en Canon Pro 4000, med 12 färger och Lucia Pro pigmenterat bläck. Till skillnad från paneltrycken som beskrevs ovan, så kan inte dessa tryck användas utomhus.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Robotsystemet som ger tryckeriet extra skift

Canon tror starkt på automation i den grafiska branschen. I holländska Hoorn visade de upp sin nya robotlösning som kan skräddarsys efter tryckeriernas storformatsproduktion och ticka på av sig självt under kvällar och nätter. Klicka in och se filmen där roboten får jobba.

Publicerat av: