Familjeföretaget med brett fokus

PUBLICERAD: 23 november 2016
UPPDATERAD: 23 november
Andreas Andersson, grafiker; Magnus Rehnberg, platschef och Lena Helfrid, maskinoperatör.
Andreas Andersson, grafiker; Magnus Rehnberg, platschef och Lena Helfrid, maskinoperatör vid Mimaki UV JFX200.

Familjeföretaget Fröbergs som ligger i Lotorp, Finspång, har funnits sedan 1879. Det började med grundaren John Fröberg som tillverkade visitkort, korrespondenskort och brevpapper. Företaget hölls i familjen fram till 1980-talet, då det praktiskt taget bytte familj när det köptes upp av UrbanHarting, och drivs idag av hans son Anders.

Fröbergs har länge varit i framkant när det kommer till kundanpassade kontorsvaror som stämplar, visitkort, flaggor, skyltar, namnbrickor, brevpapper och etiketter. I dag ligger dessutom stort fokus på de större formaten.

Vi äger också Skyltbolaget i Nykvarn, vilket gör att vi har breddat skyltsortimentet ytterligare, säger Magnus Rehnberg, platschef på Fröbergs.

I dag är en av deras största kunder Region Östergötland, som framför allt bedriver sjukvård. Skyltbolaget i Nykvarn är totalentreprenör där när det gäller skyltning, vilket var en av de stora anledningarna till att de för två år sedan slog till och köpte Mimaki UV JFX200 i storformat och Print & Cut CJV150 från Signcom.

Alla takskyltar och liknande gör vi i JFX200. Förr skar vi ut vinylbokstäverna till skyltarna, vilket tog ganska lång tid. Nu kan vi bara lägga skyltarna på bordet och trycka texten, vilket har snabbat upp produktionen rejält, säger Magnus Rehnberg.

Han poängterar också, att stora konton ofta kan äta upp ett företag, så att kunna snabba upp produktionen med de nya maskinerna innebar också att de kunde driva verksamheten som innan, utan att deras andra kunder blir lidande.

Så här i efterhand får man ju inse att det nog inte hade fungerat utan investeringarna. Då hade vi behövt mer personal, vilket pressar ekonomin en hel del. Maskinerna hjälper ju till på så sätt, att göra en del av människans jobb, säger Magnus Rehnberg.

Ni har också det första appliceringsbordet Roll-X från Signcom, hur använder ni det?

Vi använder det till att montera tryck och laminera skyltar som ska vara utomhus, uv-laminatet gör att det tål solljuset bättre. Förut behövde vi laminera för hand med en montageskrapa, men nu slipper vi det, vilket också gör produktionen snabbare, avslutar Magnus Rehnberg.

Jari Surakka, kundansvarig på Signcom med Andreas Andersson, grafiker; Magnus Rehnberg, platschef och Lena Helfrid, maskinoperatör från Signcom.
Jari Surakka, kundansvarig på Signcom med Andreas Andersson, grafiker; Magnus Rehnberg, platschef och Lena Helfrid, maskinoperatör från Signcom vid Roll-X-bordet.

Läs vidare

Mässpremiär på Drupa för Zünds Q-Line

Den schweiziska skärbordstillverkaren Zünd ställer ut under mottot ”Performance across the board” och tar med sig Q-Line som lanserades förra våren och nu visas på en mässa för första gången.
Zund 2

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

BCB Tryckeri & Media skalade ner och studsade upp

För tre år sedan stod anrika BCB Tryckeri & Media inför ett avgörande beslut – lägga ner eller anpassa kostymen. Efter att ha sålt av sina offsetpressar, dragit ner på personal och flyttat till mindre lokaler har nu verksamheten studsat uppåt med fina stabila siffror. Det gör att Varbergstryckeriet senare i år kan fira sin 120:e födelsedag.
BCB5

Cykelfantast ska få Storbildsbolaget att växla upp

Efter några år på ett cykelföretag återvänder den tidigare försäljningschefen Patrick Söderberg till Storbildsbolaget. Som vice vd ska han få Helsingborgsföretaget att växla upp sina strategiska planer för framtiden.  
IMG_3878

Senaste nytt

Åtta45 förvärvar grafiskt företag

Åtta45 Print & Media öppnar plånboken och köper ett grafiskt bolag i Stockholm.
åtta45-webb

HP lanserar fyra nya digitalpressar

HP meddelade nyligen lanseringen av fyra nya digitalpressar, HP Indigo 120K, Indigo 18K, Indigo 7K Secure och Indigo V2 för den kommersiella marknaden.
FotoJet-(65)

Hon startar ny era för Kaffe Skog & Tryck

Mia Vindelhed kommer senast från skidbranschen. Nu glider hon in och tar över tryckeriet och pappershandelns Kaffe Skog & Tryck i Västerbottniska Vindeln norr om Umeå.
mia1

Mässpremiär på Drupa för Zünds Q-Line

Den schweiziska skärbordstillverkaren Zünd ställer ut under mottot ”Performance across the board” och tar med sig Q-Line som lanserades förra våren och nu visas på en mässa för första gången.
Zund 2