Robot tar bort tunga papperslyft

yaskawa1bYaskawa Nordic i småländska Torsås har tillsammans med danska Teknologisk Institut och Stibo Graphic i Horsens utvecklat en robotcell för skakbord. Robotens patenterade gripdonsteknik är utvecklad för att hantera papper lika varsamt som en människa, utan att göra märken på pappersarken. Med Yaskawa Levanto försvinner ett antal tunga lyftmoment samtidigt som produktiviteten ökar.

Roboten lyfter över de tryckta arken till ett skakbord bredvid skärmaskinen. De färdigskakade buntarna flyttas sedan automatiskt vidare till skärmaskinen, där pappersskäraren tar över och avslutar jobbet. Det intuitiva gränssnittet gör det också enkelt att ställa om roboten för andra format, vilket är viktigt med dagens många olika format och minskande upplagestorlekar.

yaskawa2b

Poul Mikkelsen, platschef Stibo Graphic, är nöjd att automationen har bidragit till färre tunga lyft för hans medarbetare.

En anläggning är i drift hos det danska tryckeriet Stibo Graphic, där roboten går i treskift. Poul Mikkelsen, platschef, är en av dem som har blivit övertygad om att robotar är framtiden, där människa och maskin arbetar tillsammans:

– Våra medarbetare är idag mycket positiva till att ett tidigare tungt samt monotont arbete har blivit lättare, roligare och effektivare. Ökad produktionskapacitet och halverad bemanning i mantimmar är resultatet. Automatiseringen har dessutom fått oss att se med andra ögon på hela vår produktionsprocess.

– Tidigare lyfte operatören manuellt tre till fyra ton papper per skift. Farliga arbetsmoment elimineras och på sikt minskar också sjukskrivningar med Yaskawa Levanto, säger Johnny Jarhall, försäljnings- och marknadsdirektör på Yaskawa Nordic.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Byt strategi för tryckeriet

  Även om det kan kännas tungt att betala av på sina maskiner, så är personalkostnaden det utan jämförelse dyraste i ett tryckeri. Därför blir det ordentligt tokigt när tryckerierna håller igen på investeringar, istället för att satsa och rationalisera. Från att tidigare varit världsledande i investeringar – alldeles tokigt

Publicerat av: 

Norden möttes i Riga

  När Plockmatic Document Finishing för fjärde gången höll Plockmatic Days i Riga, hade arrangemanget vuxit till att börja likna en mässa. Den här gången anslöt kunder från hela Norden samt från Baltikum, Tjeckien, Vitryssland och Ryssland. Ansvarig var Mikael Bryske, som gladde sig över ännu ett besöksrekord. – Det började

Publicerat av: 

Casio jobbar på en 2,5D-teknik

Det japanska företaget Casio har tagit fram en prototyp på en skrivarlösning som med särskilt material kan återge högupplösta strukturer i färg, som läder, tyg med sömmar, trä, keramik och murade väggar. Företaget definierar tekniken som 2,5D, alltså inte riktigt hela vägen fram till 3D.

Publicerat av: 

Bjöd in till nära samarbeten

Marabu Scandinavia har hållit Öppet hus i sina lokaler i Malmö. Budskapet som förmedlades till kunderna var tydligt.
– Vi har pushat mycket idag för att skapa partnerskap. Det vi gör, gör vi tillsammans med kunden. Vi erbjuder inte bara en burk med färg utan en helhetslösning. Allt från produktivitet och kvalitet till förståelse för gällande lagar och regler, säger Victor Bildsten, digital försäljningschef på Marabu Scandinavia.

Publicerat av: