Ny teknologi förenar det bästa från eco-solvent, uv och latex

PUBLICERAD: 9 mars 2017
UPPDATERAD: 9 mars
Executive vice vresident för Canon Europe, Jeppe Frandsen, hälsar välkommen till avtäckningen av den nya skrivaren.

Det har varit allmänt känt i skyltbranschen att de olika teknikerna kommer med olika fördelar. Så beroende på om du vill ha en stor färgrymd, låg färganvändning, luktfuktighet, kort torktid, tryck på tunna och värmekänsliga media, eller produktivitet, måste du välja vilken teknik du vill använda.

Ny uv-teknik
Den tiden är, enligt Canon, förbi. Med deras nya printer Océ Colorado 1640, och deras nya uv-gel-teknik får du allt på en gång. Tekniken är baserad på Canons egenutvecklade Piezo-skrivhuvuden, och uv-gel. Färgen förekommer i gel-form tills den når skrivhuvudet, då den blir flytande och skjuts mot mediet. Direkt när det kommer i kontakt med mediet återgår färgen till sin gel-form och kan därför hålla som form utan att flyta ihop med andra färgdroppar. Till skillnad från traditionella uv-maskiner så sker uv-härdningen inte heller direkt efter att färgen träffat pappret. Uv-led-torkenheten kör helt avhängt på skrivhuvudet och härdar först färgen en stund efter att den hamnat på pappret. Det betyder bland annat också att ytan blir mycket jämn, i jämförelse med uv- och latexprint.

Canon visade en rad olika material som tryckts med den nya Océ Colorado 1640 och med den nya uv-gelen, där man i många fall kan uppnå bra kvalitet på billigare material.

Automatisk och akustisk kvalitetskontroll
Colorado är en rullmatad 64”-printer (cirka 162 centimeter) och har ett fack med två rullmatare som skrivaren automatiskt kan växla mellan. Automatiken är avgörande, och de satsar på att maskinen ska kunna trycka obemannat i flera timmar. De flesta underhållsrutiner är också automatiska, så många av de städrutiner som är vanliga för storformatsmaskiner kan helt enkelt elimineras i Canon Océ Colorado 1640.

Canon har också utvecklat en nu akustisk kvalitetskontroll av skrivhuvudena, där den konstant skickar svaga pulser till varje munstycke, svaga nog att inte påverka munstyckena men starka nog för att registrera om de beter sig normalt. Gör den inte det så stoppas den och utskriften tas över av närmaste munstycke.

Océ Colorado 1640 tryckte under presskonferensen och det var också möjligt att kika in i maskinen.

Marginell kvalitetsskillnad i olika hastigheter
I högsta tryckkvalitet trycker den 40 kvadratmeter i timmen, men den kan trycka i upp till 116 kvadratmeter i timmen. Det anmärkningsvärda är att kvalitetsskillnaden är liten. Det finns ingen nämnvärd skillnad i detaljåtergivning, däremot är färgmättnaden svagare vid den högsta hastigheten, vilket beror på att det trycks mindre färg.

Colorado är en fyrfärgsmaskin och kommer inledningsvis utan något extratillval eller färgalternativ. Enligt Matthew Faulkner, europeisk marknadschef för storformat, kommer de låta marknaden diktera vilka ytterligare funktioner som ska utvecklas först.

Upplösningen är 1800 x 600 dpi, men på grund av sättet färgen lägger sig på pappret fås ett mycket detaljerat uttryck, trots att Canon inte använder en särskilt hög upplösning eller varierande droppstorlekar i trycket. Färgkonsumtionen uppskattar Canon vara upp till 40 procent lägre än motsvarande konkurrerande produkter, och med ett pris på cirka 1290 kronor per liter skulle det innebära betydande besparingar.

Canon presenterade sin nya Océ Colorado 1640 för hela den europeiska pressen den 8 mars i Venlo, Holland.

Presentation på Fespa
Canon räknar med att ha 100 godkända mediatyper på plats när vi når Fespa i maj, då den för första gången kommer att presenteras för den europeiska publiken. De förväntar sig dessutom att ha alla säkerhets- och miljögodkännanden på plats samtidigt. Det är enligt Canon inga ämnen i uv-gelen som skulle leda till problem. När den härdats på pappret ska det hanteras som vanlig plast. Den enda media som Canon omedelbart utesluter är folier som ska sträckas ut, då färgen inte har den nödvändiga töjbarheten. Istället är reptåligheten mycket bättre än hos andra tekniker, enligt Canon, varför man i många fall inte kommer att behöva laminering. Canon har utvecklat Océ Colorado 1640 efter att ha identifierat ett hål på marknaden, där de ligger mellan de mycket dyra och högproduktiva latex- och uv-skrivarna och de mycket billiga och mindre produktiva eco-solvent och latex-skrivare. Priset är satt till 55000 euro, vilket motsvarar ungefär 525000 svenska kronor.

Océ Colorado 1640 har redan vunnit två designpriset, bland annat Roten Punkt.

Läs vidare

Mässpremiär på Drupa för Zünds Q-Line

Den schweiziska skärbordstillverkaren Zünd ställer ut under mottot ”Performance across the board” och tar med sig Q-Line som lanserades förra våren och nu visas på en mässa för första gången.
Zund 2

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

BCB Tryckeri & Media skalade ner och studsade upp

För tre år sedan stod anrika BCB Tryckeri & Media inför ett avgörande beslut – lägga ner eller anpassa kostymen. Efter att ha sålt av sina offsetpressar, dragit ner på personal och flyttat till mindre lokaler har nu verksamheten studsat uppåt med fina stabila siffror. Det gör att Varbergstryckeriet senare i år kan fira sin 120:e födelsedag.
BCB5

Cykelfantast ska få Storbildsbolaget att växla upp

Efter några år på ett cykelföretag återvänder den tidigare försäljningschefen Patrick Söderberg till Storbildsbolaget. Som vice vd ska han få Helsingborgsföretaget att växla upp sina strategiska planer för framtiden.  
IMG_3878

Senaste nytt

Åtta45 förvärvar grafiskt företag

Åtta45 Print & Media öppnar plånboken och köper ett grafiskt bolag i Stockholm.
åtta45-webb

HP lanserar fyra nya digitalpressar

HP meddelade nyligen lanseringen av fyra nya digitalpressar, HP Indigo 120K, Indigo 18K, Indigo 7K Secure och Indigo V2 för den kommersiella marknaden.
FotoJet-(65)

Hon startar ny era för Kaffe Skog & Tryck

Mia Vindelhed kommer senast från skidbranschen. Nu glider hon in och tar över tryckeriet och pappershandelns Kaffe Skog & Tryck i Västerbottniska Vindeln norr om Umeå.
mia1

Mässpremiär på Drupa för Zünds Q-Line

Den schweiziska skärbordstillverkaren Zünd ställer ut under mottot ”Performance across the board” och tar med sig Q-Line som lanserades förra våren och nu visas på en mässa för första gången.
Zund 2