Nytt tryck på glas berör

 

Det nya färgsystemet från Marabu går under namnet Ultra Glass UVGL.

Komplexa och upphöjda effekter – Marabu har utvecklat en kostnadseffektiv screenmetod för att dekorera glas.

Glastillverkarna har under lång tid använt gjutning  för att skapa visuella effekter på flaskor och andra glasartiklar. För denna typ av produktion krävs väldigt stora produktionsvolymer. Samtidigt krävs att man tar fram dyra och komplexa formar. Marabu Scandinavia har nu utvecklat ett alternativ. En screenmetod för glasdekorering kallad, Ultra Glass UVGL. En tvåkomponents innovativ relieflack som skapar tredimensionella effekter, som kan användas för att skapa upphöjda effekter på plana glasytor och flaskor. Enligt Marabu gör den nya screenmetoden det möjligt för tryckerier att kostnadseffektivt skapa personliga och tilltalande produkter – även i små kvantiteter.

Marabus screenmetod lämpar sig även för att trycka små kvantiteter.

Färgen härdas med UV-ljus för att ge den önskade tredimensionella effekten. Förhållandet mellan relieflackens två komponenter, hög eller låg viskositet, kan justeras för att i slutändan få ett önskat resultat. Den mer högviskösa komponenten (UVGL RH) används för att i olika kombinationer skapa upphöjda tryck för linjer, bokstäver och logotyper. En blandning med komponenten för låg viskositet (UVGL RL) ger ett jämnt och snabbt flöde, utmärkt för större ytor, exempelvis nyckelbilder.

Det går att använda två olika metoder för att nå sitt resultat med färgsystemet. Antingen att den visuella bilden förtrycks och härdas. Därefter trycks trans- parant relieflack över, med exakt samma konturer, för att skapa den upphöjda effekten. Speciellt lämpligt för logotyper och mönster med olika färger. Den andra metoden rekommenderas för dekorativa tryck med en färg. Före trycket blandas relieflacken med UVGL-pigment, därefter trycks och härdas färgen. Denna metod kräver inte en andra tryckning eller härdning för att skapa effekten.

Marabu Scandinavia har kontor i Malmö, Stockholm, Göteborg, Vejle, Oslo och Helsingfors. De är ett helägt dotterbolag till Marabu GmbH & Co som är ett av världens ledande tillverkare av tryckfärger för digital-, screen- och tampongtryck.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Byt strategi för tryckeriet

  Även om det kan kännas tungt att betala av på sina maskiner, så är personalkostnaden det utan jämförelse dyraste i ett tryckeri. Därför blir det ordentligt tokigt när tryckerierna håller igen på investeringar, istället för att satsa och rationalisera. Från att tidigare varit världsledande i investeringar – alldeles tokigt

Publicerat av: 

Norden möttes i Riga

  När Plockmatic Document Finishing för fjärde gången höll Plockmatic Days i Riga, hade arrangemanget vuxit till att börja likna en mässa. Den här gången anslöt kunder från hela Norden samt från Baltikum, Tjeckien, Vitryssland och Ryssland. Ansvarig var Mikael Bryske, som gladde sig över ännu ett besöksrekord. – Det började

Publicerat av: 

Casio jobbar på en 2,5D-teknik

Det japanska företaget Casio har tagit fram en prototyp på en skrivarlösning som med särskilt material kan återge högupplösta strukturer i färg, som läder, tyg med sömmar, trä, keramik och murade väggar. Företaget definierar tekniken som 2,5D, alltså inte riktigt hela vägen fram till 3D.

Publicerat av: 

Bjöd in till nära samarbeten

Marabu Scandinavia har hållit Öppet hus i sina lokaler i Malmö. Budskapet som förmedlades till kunderna var tydligt.
– Vi har pushat mycket idag för att skapa partnerskap. Det vi gör, gör vi tillsammans med kunden. Vi erbjuder inte bara en burk med färg utan en helhetslösning. Allt från produktivitet och kvalitet till förståelse för gällande lagar och regler, säger Victor Bildsten, digital försäljningschef på Marabu Scandinavia.

Publicerat av: