Nytt tryck på glas berör

 

Det nya färgsystemet från Marabu går under namnet Ultra Glass UVGL.

Komplexa och upphöjda effekter – Marabu har utvecklat en kostnadseffektiv screenmetod för att dekorera glas.

Glastillverkarna har under lång tid använt gjutning  för att skapa visuella effekter på flaskor och andra glasartiklar. För denna typ av produktion krävs väldigt stora produktionsvolymer. Samtidigt krävs att man tar fram dyra och komplexa formar. Marabu Scandinavia har nu utvecklat ett alternativ. En screenmetod för glasdekorering kallad, Ultra Glass UVGL. En tvåkomponents innovativ relieflack som skapar tredimensionella effekter, som kan användas för att skapa upphöjda effekter på plana glasytor och flaskor. Enligt Marabu gör den nya screenmetoden det möjligt för tryckerier att kostnadseffektivt skapa personliga och tilltalande produkter – även i små kvantiteter.

Marabus screenmetod lämpar sig även för att trycka små kvantiteter.

Färgen härdas med UV-ljus för att ge den önskade tredimensionella effekten. Förhållandet mellan relieflackens två komponenter, hög eller låg viskositet, kan justeras för att i slutändan få ett önskat resultat. Den mer högviskösa komponenten (UVGL RH) används för att i olika kombinationer skapa upphöjda tryck för linjer, bokstäver och logotyper. En blandning med komponenten för låg viskositet (UVGL RL) ger ett jämnt och snabbt flöde, utmärkt för större ytor, exempelvis nyckelbilder.

Det går att använda två olika metoder för att nå sitt resultat med färgsystemet. Antingen att den visuella bilden förtrycks och härdas. Därefter trycks trans- parant relieflack över, med exakt samma konturer, för att skapa den upphöjda effekten. Speciellt lämpligt för logotyper och mönster med olika färger. Den andra metoden rekommenderas för dekorativa tryck med en färg. Före trycket blandas relieflacken med UVGL-pigment, därefter trycks och härdas färgen. Denna metod kräver inte en andra tryckning eller härdning för att skapa effekten.

Marabu Scandinavia har kontor i Malmö, Stockholm, Göteborg, Vejle, Oslo och Helsingfors. De är ett helägt dotterbolag till Marabu GmbH & Co som är ett av världens ledande tillverkare av tryckfärger för digital-, screen- och tampongtryck.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Dubbelt upp med Kombo TH

Elitron visade sin automatiska efterbehandlingsutrustning med dubbla skärhuvuden och helt nya funktioner.…