Swissqprint skräller på Fespa

Swissqprint erbjuder nu led-huvuden till samtliga sina storformats flatbäddsskrivare. Samtidigt har de byggt om sina bord. Resultatet är höjd kvalitet, snabbare gång, väsentligt lägre energiförbrukning och möjlighet att trycka på många fler material.

– Swissqprint ville inte erbjuda led-torkning förrän de kunde säkra att kunderna kunde fortsätta använda exakt samma färg som i sina uv-torkade maskiner, berättar Lars Bomgren från Nize Equipment, som är återförsäljare i Norden.

– Både för egen del och för kundernas skull ville de bara he en typ av färg att arbeta med. Och när de nu introducerar led-maskinerna har de samtidigt gjort en rad förbättringar.

Schweizare excellerar gärna i kvalitet. Det gäller även här, där de nu garanterar att bordet som trycket ligger på inte varierar mer än 2/100 över hela längden. Det gör att de, enligt företaget, fått upp kvalitén med 33 procent. Hur detta definieras var dock inte helt enkelt att få reda på.

– En konkret förbättring är att du kan köra färre pass och därmed snabbare få fram det färdiga resultatet, säger Lars Nikolaisen, som är nordisk chef. Och som ett resultat av att energiförbrukningen halveras så kan många fler material användas. I uv-maskinerna härdas trycket vid 124 grader medan det i de nya led-maskinerna bara värms till 28 grader.

– Tre betakunder kör för närvarande de nya maskinerna i Schweiz och ingen av dem har ännu upplevt några brister eller något som inte går att göra i de nya maskinerna, säger Lars Nikolaisen, som också nämner att led-lamporna har en garantitid på fem år/10 000 arbetstimmar men att Swissqprint ser att de ska ha kvar sin funktion i tio år.

Härdningen görs med led och det sitter tio små ljuskällor efter varandra. Swissqprint kan styra hur många av dem som lyser vid härdningen. Därigenom kan för varje punkt på arket kontrolleras om det ska bli glansigt eller matt eller något mittemellan.

Bildtext

LarsNikolaisen och Lars Bomgren framför Nyala 2 – en av Swiqqprints skrivare. Alla skrivarna har namn efter olika antilopraser.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Dubbelt upp med Kombo TH

Elitron visade sin automatiska efterbehandlingsutrustning med dubbla skärhuvuden och helt nya funktioner.…