Agfa trycker åter på textil

3,2 meter breda textilier strömmar ut ur Agfas nyhet på Fespa. Det är Avinci DX3200 med en timproduktion på 172 kvm i maxfart och ungefär hälften vid mer kvalitetskrävande produktion.

– Vi använder Konica Minoltas huvuden och den här direktsublimeringsskrivaren är helt nyutvecklad, berättar Nils-Arne Sletten, som är chef för Agfa storformat i Norden.

Den minnesgoda kommer ihåg att Agfa 2009 köpte kanadensiska Gandi och då fick tillgång till textilmaskiner. Man nådde dock inte de kvalitetskriterier som man själv satt upp och drog sig därför ur den affären. Avinci är en helt ny maskin, som dessutom är utvecklad i Mortsel i Belgien, där Agfa har sitt huvudkontor. Det är också där de tillverkar det bläck som maskinen använder.

– En kritisk punkt för de tidigare maskinerna var genomblödning, som är viktig vid tryck på tyg, berättar Nils-Arne Sletten. Nu klarar vi 85 procent och det räcker för flaggor.

Avinci DX3200, som nu släpps, blir antagligen den första i en serie maskiner med direktsublimering. Det krävs alltså inte någon transferering, utan trycket görs direkt på tyget, som sedan kan flyttas över i en värmeenhet, som binder färgen i tyget.

Avinci DX3200 är en uv-skrivare som härdar med led-ljus. Fespa är för övrigt första mässan där alla Agfas maskiner är konverterade till led. Så nu är det led som gäller över hela linjen.

– Jag har en stark tro på den här maskinen för Norden, säger Nils-Arne Sletten. Speciellt i Finland, där man har en stark tradition för tryckt textil.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Byt strategi för tryckeriet

  Även om det kan kännas tungt att betala av på sina maskiner, så är personalkostnaden det utan jämförelse dyraste i ett tryckeri. Därför blir det ordentligt tokigt när tryckerierna håller igen på investeringar, istället för att satsa och rationalisera. Från att tidigare varit världsledande i investeringar – alldeles tokigt

Publicerat av: 

Norden möttes i Riga

  När Plockmatic Document Finishing för fjärde gången höll Plockmatic Days i Riga, hade arrangemanget vuxit till att börja likna en mässa. Den här gången anslöt kunder från hela Norden samt från Baltikum, Tjeckien, Vitryssland och Ryssland. Ansvarig var Mikael Bryske, som gladde sig över ännu ett besöksrekord. – Det började

Publicerat av: 

Casio jobbar på en 2,5D-teknik

Det japanska företaget Casio har tagit fram en prototyp på en skrivarlösning som med särskilt material kan återge högupplösta strukturer i färg, som läder, tyg med sömmar, trä, keramik och murade väggar. Företaget definierar tekniken som 2,5D, alltså inte riktigt hela vägen fram till 3D.

Publicerat av: 

Bjöd in till nära samarbeten

Marabu Scandinavia har hållit Öppet hus i sina lokaler i Malmö. Budskapet som förmedlades till kunderna var tydligt.
– Vi har pushat mycket idag för att skapa partnerskap. Det vi gör, gör vi tillsammans med kunden. Vi erbjuder inte bara en burk med färg utan en helhetslösning. Allt från produktivitet och kvalitet till förståelse för gällande lagar och regler, säger Victor Bildsten, digital försäljningschef på Marabu Scandinavia.

Publicerat av: