De trycker miljontals valsedlar

Tore Jönsson är försäljningschef och Anders Jacobsson vd i tredje generationen på Nilssons Tryckeri i Bjärnum.

I september nästa år är det val i Sverige. Ett stort tryckjobb väntar – drygt 674 miljoner valsedlar ska skickas ut till alla kommuner i landet. Vi pratar med tryckeriet som tar sig an den stora uppgiften med tryckning, packning och avlämning till distribution.

Nilssons tryckeri är vana att handskas med stora tryckjobb. I 20 år har de innehaft åtaganden att trycka och leverera partivalsedlar och namnvalssedlar. Så blir det även inför det stundande valet i september nästa år till kommuner, landsting och riksdag. Nilssons tog med sitt anbud hem upphandlingen med beslutet att skriva ut cirka 377 miljoner namnvalssedlar och 110 miljoner partivalssedlar samt sedlar för de som tänker rösta blankt. Den andra anbudsvinnaren Postnord Strålfors tar på sig ansvaret att trycka och leverera drygt 187 miljoner namnvalssedlar. Skulle det inträffa extraval eller omval ska det också ombesörjas av tryckerierna framgår i tilldelningsbeslutet från Skatteverket på uppdrag av Valmyndigheten.

Anders Jacobsson, vd på Nilssons tryckeri:

– De blanka (partivalsedlarna, reds anm) kör vi upp i höst och fram till januari februari. Sen kör vi namnvalsedlar under april, maj, juni och juli.

Förutom själva tryckningen ansvarar de även för packning och adressering:

– I sig är det inget svårt tryckjobb men det gäller att hålla koll på alla sorters valsedlar och rätt adressat.

– Det är stora mängder under en kort period. Det gör att det blir en stor påfrestning under den perioden. Det gäller att hinna med allt annat också som man normalt kör. Normalt brukar vi inte köra mer än ett skift men nu i samband med det här blir det tvåskift.

Valsedlarna trycks i offset med uv-torkning. Vanligtvis kan det för perioden även bli att man tar in extra personal.

– Förhoppningsvis kan vi köra det mesta i en maskin. Det beror på hur mycket andra jobb som kommer in.

Vad betyder det här jobbet för er?

– Det betyder jättemycket. Det är en i förhållande till andra ordrar jättestor order. Men vi är inkörda på det här. Personalen vet om vad det innebär att köra dessa mängder. Jobbet är ett stort tillskott för oss.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Dubbelt upp med Kombo TH

Elitron visade sin automatiska efterbehandlingsutrustning med dubbla skärhuvuden och helt nya funktioner.…