De trycker miljontals valsedlar

Tore Jönsson är försäljningschef och Anders Jacobsson vd i tredje generationen på Nilssons Tryckeri i Bjärnum.

I september nästa år är det val i Sverige. Ett stort tryckjobb väntar – drygt 674 miljoner valsedlar ska skickas ut till alla kommuner i landet. Vi pratar med tryckeriet som tar sig an den stora uppgiften med tryckning, packning och avlämning till distribution.

Nilssons tryckeri är vana att handskas med stora tryckjobb. I 20 år har de innehaft åtaganden att trycka och leverera partivalsedlar och namnvalssedlar. Så blir det även inför det stundande valet i september nästa år till kommuner, landsting och riksdag. Nilssons tog med sitt anbud hem upphandlingen med beslutet att skriva ut cirka 377 miljoner namnvalssedlar och 110 miljoner partivalssedlar samt sedlar för de som tänker rösta blankt. Den andra anbudsvinnaren Postnord Strålfors tar på sig ansvaret att trycka och leverera drygt 187 miljoner namnvalssedlar. Skulle det inträffa extraval eller omval ska det också ombesörjas av tryckerierna framgår i tilldelningsbeslutet från Skatteverket på uppdrag av Valmyndigheten.

Anders Jacobsson, vd på Nilssons tryckeri:

– De blanka (partivalsedlarna, reds anm) kör vi upp i höst och fram till januari februari. Sen kör vi namnvalsedlar under april, maj, juni och juli.

Förutom själva tryckningen ansvarar de även för packning och adressering:

– I sig är det inget svårt tryckjobb men det gäller att hålla koll på alla sorters valsedlar och rätt adressat.

– Det är stora mängder under en kort period. Det gör att det blir en stor påfrestning under den perioden. Det gäller att hinna med allt annat också som man normalt kör. Normalt brukar vi inte köra mer än ett skift men nu i samband med det här blir det tvåskift.

Valsedlarna trycks i offset med uv-torkning. Vanligtvis kan det för perioden även bli att man tar in extra personal.

– Förhoppningsvis kan vi köra det mesta i en maskin. Det beror på hur mycket andra jobb som kommer in.

Vad betyder det här jobbet för er?

– Det betyder jättemycket. Det är en i förhållande till andra ordrar jättestor order. Men vi är inkörda på det här. Personalen vet om vad det innebär att köra dessa mängder. Jobbet är ett stort tillskott för oss.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Nu höjs priserna

Efter att under ett år ha försökt att svälja prisökningarna på aluminium, så tvingas nu Kodak konstatera att det inte håller längre. Nio procent kommer priserna, med omedelbar verkan att höjas. Och det gäller inte bara i Sverige eller Europa. Prishöjningen är aviserad för hela världen.

Publicerat av: 

PDF tar hem lösning för förpackning i korta serier

Plockmatic Document Finishing (PDF) utökar sitt erbjudande genom att erbjuda en prisbillig stans, som utvecklats och byggs i en särskild Plockmatic version. Den här roterande stansen kan i en arbetsgång lägga både biglinjer och stansa. Det tar någon minut att byta verktyg och en registeravläsning gör att arken hela tiden

Publicerat av: 

Digital förpackning växer snabbt – men från mycket låg nivå

Ingenting i den grafiska branschen växer så snabbt som digitaltryckt förpackning. Det är dock från mycket låga nivåer, om vi undantar etiketter, vilka helt dominerar statistiken när du ser hur mycket förpackningsmaterial som trycks digitalt. Tittar du fem år framåt i tiden så kommer visserligen digitaltryckt kartong att öka med

Publicerat av: 

Skolan som satsar digitalt

Brobygrafiska ansöker om att dra igång nya grafiska yrkesutbildningar med digitalisering i fokus.
– Vi vill att våra studerande och vår bransch ska tillhöra morgondagens vinnare. Därför satsar vi extra mycket på de möjligheter branschen har inom digitalisering, säger verksamhetsledaren Per Branzén.

Publicerat av: