Se vinnarna i Svensk bokkonst

PUBLICERAD: 26 mars 2018
UPPDATERAD: 26 mars
Juryns favorit: Skrivandets förhandlingar av Jiri Adamik-Novak. Juryns motivering lyder bland annat: ”Opretentiös men ändå sofistikerad textbok med alster av unga skribenter. Goda val av papper, typografi och bild.”

Föreningen Svensk bokkonst har sagt sitt. Se de 25 vinnarna som valts ut i Svensk bokkonst 2017. 

Den ideella föreningen Svensk Bokkonst utlyser varje år en tävling där man lyfter fram exemplariskt producerade böcker. 25 böcker står nu som vinnare – böcker som juryn anser uppfyller kraven på formgivning, typografiskt utförande, funktion, hållbarhet, innovationsgrad och kommunikation. Böckerna innefattar allt från vardagsböcker till mer nyskapande uttryck. Juryns favorit i bokskaran blev Skrivandets förhandlingar av Jiri Adamik-Novak.

Averno, Look, Nät, Vädret av författarna Louise Glück, Solmaz Sharif, Jen Bervin, Lisa Robertson

De 25 utvalda bidragen hyllades på Svensk Bokkonsts prisgala 22 mars. De utvalda bidragen presenteras i en utställningskatalog och på Svensk Bokkonsts hemsida. Böckerna kan framöver ses på Kungliga biblioteket i Stockholm och på utställningar på olika platser i Sverige och internationellt under ett år. Dessutom representerar böckerna Sverige i den internationella boktävlingen Die Schönsten Bücher aus aller Welt som varje år ställer ut på mässorna i Leipzig och Frankfurt.

 

Matts Lindströms bok ”Drömmar om det minsta: Mikrofilm, överflöd och brist, 1900 –1970” är en av de 25 utvalda vinnarna.

Svensk Bokkonst är en ideell förening som vill stimulera och inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av pappersböcker. Nio av de 25 utvalda böckerna har tryckts på Göteborgstryckeriet.

Läs vidare

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Åtta45 förvärvar grafiskt företag

Åtta45 Print & Media öppnar plånboken och köper ett grafiskt bolag i Stockholm.
åtta45-webb

Mässpremiär på Drupa för Zünds Q-Line

Den schweiziska skärbordstillverkaren Zünd ställer ut under mottot ”Performance across the board” och tar med sig Q-Line som lanserades förra våren och nu visas på en mässa för första gången.
Zund 2

Konica Minolta lanserar ny B2 bläckstråleskrivare på Drupa

Med sina 2 400 m2 har Konica Minolta den sjunde största montern på Drupa. 150 personer kommer att ta emot besökarna. En ny B2 bläckstråleskrivare kommer att finnas i montern.
drupa24_konica

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm