Kanske ny roll för boken

PUBLICERAD: 18 mars 2010
UPPDATERAD: 18 mars

BokbindardebattVi kan förvänta oss bättre papper i böckerna framöver. Och kanske något högre kvalitet på bokbinderiarbetet. Ungefär detta blev slutsatsen av en mycket välbesökt debatt som Svenska Bokbinderiföreningen arrangerade på onsdagskvällen i Stockholm.

Ett par hundra personer hade samlats för att lyssna på vad en panel hade att säga om det faktum att böcker smular sönder. Johanna Röjgård, som driver  bokbinderi på Runmarö i Stockholms skärgård, inledde med att prata om den ändrade attityden till böcker.

– Det var länge tabu att slänga eller bränna böcker. Böcker man inte ville ha, gav man bort eller sålde. Upprördheten var stor när en person, strax efter utgivningen, brände ett exemplar av Vilhelm Moberg Utvandrarna.

– Det är efter ungefär 100 år som det avslöjas om boken håller måttet, berättade Per Cullhed, som är bokkonservator på Carolina Rediviva i Uppsala. Det är då man ser om papperet är syrabeständigt och om bokbinderiarbetet är utfört på ett hållbart sätt.

Speciellt för biblioteks- och barnböcker, vilka har det gemensamt att de ofta läses mer än hundra gånger, krävs det en inbindning med linnetråd. Det var något som man enades om i debatten. Bonniers förlagschef Stephen Farran-Lee gav också ett löfte om att förlagets böcker framöver i större utsträckning kommer att tryckas på träfritt papper.

– Vi har internt haft en intensiv debatt om detta, så beslutet var inte självklart, säger han.

Bokbinderiföreningens ordförande Max Ohlsson pläderade för att till förstaupplagorna av nya böcker använda en ny svensk bokstandard, SS-ISO 11800. Tillsammans med standarden ISO 9706 för papperskvalitet, ska den tillse att boken håller för mycket läsning och lång arkivering.

Det fanns förlag på plats som såg positivt på kvalitetskraven i ISO-11800 – till exempel Atlantis, som ända sedan starten 1977 hållit fast vid att producera böcker av en hög teknisk kvalitet.

Hos den största bokproducenten, vd Pär Nilsson på Scandbook i Falun, fanns en tveksamhet till hur utbredd den nya bokbinderistandarden blir. Däremot uttryckte han viss förvåning över att inte träfritt papper används mer.

– Det kostar ungefär 1 – 1,50 kronor extra per bok med träfritt papper och det är ganska lätt att få kunden att vilja betala.

Scandbook och många andra har en bokproduktion som i stor utsträckning består av ett limbundet bokblock i hårda pärmar. Detta är inte i enlighet med den nya bokbinderistandarden för hållbara böcker. Men linnetrådshäftningen är dyr. Den kostar ungefär 15 öre mer per arkdel. Och det var en kostnad som flertalet av de samlade förlagscheferna inte var villiga att lova ta, vid sittande möte.

Som konklusion av debatten kan man säga att Bokbinderiföreningen fick klara löften om att det kommer att användas bättre papper framöver. Men det för dem mest angelägna – nämligen användandet av den nya standarden för förstaupplagor av böcker – var inget som branschen ville binda upp sig på.

Läs vidare

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Marabu går grönt med ny certifiering

Nyligen blev bläcktillverkaren Marabu certifierad enligt Greenguard. En märkning som visar att en produkt testats och utvärderats för att uppfylla stränga gränser för kemikalieutsläpp. Ett budskap som Marabu trycker på under Drupa.
Marabu 4

MIS-mjukvara speciellt för de mindre tryckerierna

Det molnbaserade MIS-verktyget Nubium är den stora nyheten på årets Drupa hos eProductivity Software (ePS). En produkt som ska göra vardagen enklare för de små och medelstora tryckerierna. 
eProdictivity 1

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper