Kanske ny roll för boken

PUBLICERAD: 18 mars 2010
UPPDATERAD: 18 mars

BokbindardebattVi kan förvänta oss bättre papper i böckerna framöver. Och kanske något högre kvalitet på bokbinderiarbetet. Ungefär detta blev slutsatsen av en mycket välbesökt debatt som Svenska Bokbinderiföreningen arrangerade på onsdagskvällen i Stockholm.

Ett par hundra personer hade samlats för att lyssna på vad en panel hade att säga om det faktum att böcker smular sönder. Johanna Röjgård, som driver  bokbinderi på Runmarö i Stockholms skärgård, inledde med att prata om den ändrade attityden till böcker.

– Det var länge tabu att slänga eller bränna böcker. Böcker man inte ville ha, gav man bort eller sålde. Upprördheten var stor när en person, strax efter utgivningen, brände ett exemplar av Vilhelm Moberg Utvandrarna.

– Det är efter ungefär 100 år som det avslöjas om boken håller måttet, berättade Per Cullhed, som är bokkonservator på Carolina Rediviva i Uppsala. Det är då man ser om papperet är syrabeständigt och om bokbinderiarbetet är utfört på ett hållbart sätt.

Speciellt för biblioteks- och barnböcker, vilka har det gemensamt att de ofta läses mer än hundra gånger, krävs det en inbindning med linnetråd. Det var något som man enades om i debatten. Bonniers förlagschef Stephen Farran-Lee gav också ett löfte om att förlagets böcker framöver i större utsträckning kommer att tryckas på träfritt papper.

– Vi har internt haft en intensiv debatt om detta, så beslutet var inte självklart, säger han.

Bokbinderiföreningens ordförande Max Ohlsson pläderade för att till förstaupplagorna av nya böcker använda en ny svensk bokstandard, SS-ISO 11800. Tillsammans med standarden ISO 9706 för papperskvalitet, ska den tillse att boken håller för mycket läsning och lång arkivering.

Det fanns förlag på plats som såg positivt på kvalitetskraven i ISO-11800 – till exempel Atlantis, som ända sedan starten 1977 hållit fast vid att producera böcker av en hög teknisk kvalitet.

Hos den största bokproducenten, vd Pär Nilsson på Scandbook i Falun, fanns en tveksamhet till hur utbredd den nya bokbinderistandarden blir. Däremot uttryckte han viss förvåning över att inte träfritt papper används mer.

– Det kostar ungefär 1 – 1,50 kronor extra per bok med träfritt papper och det är ganska lätt att få kunden att vilja betala.

Scandbook och många andra har en bokproduktion som i stor utsträckning består av ett limbundet bokblock i hårda pärmar. Detta är inte i enlighet med den nya bokbinderistandarden för hållbara böcker. Men linnetrådshäftningen är dyr. Den kostar ungefär 15 öre mer per arkdel. Och det var en kostnad som flertalet av de samlade förlagscheferna inte var villiga att lova ta, vid sittande möte.

Som konklusion av debatten kan man säga att Bokbinderiföreningen fick klara löften om att det kommer att användas bättre papper framöver. Men det för dem mest angelägna – nämligen användandet av den nya standarden för förstaupplagor av böcker – var inget som branschen ville binda upp sig på.

Läs vidare

Så kan det smarta tryckeriet skapas

Heidelberg kom till Sign&Print Scandinavia för att mässa om "The Smart Print Shop", men även berätta om maskinnyheten Versafire LP. 
Heidelberg

Kodak stärker Prinergy i version 10

Kodak fortsätter att förbättra prestanda, funktionalitet och säkerhet för deras arbetsflödesprogram.
Kodak

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

Senaste nytt

Nya kontakter och leads resultatet av mässan

Det fanns en hel del att gå vidare med för de företag som som deltog på Sign&Print. Många av bolagen vittnade om många nya bekantskaper och leads att arbeta vidare med.
mässcollage

Glassbjudning gav samtal om H-trycks behållare

H-tryck tog med sig glassmaskinen till Sign&Print-mässan till många besökares glädje. Det var så klart en bra ice breaker för att få igång samtalet med kunderna om till exempel de glassbägare de producerar för 1-3 kulor.
890D8DCE-330D-4DD5-9B69-08AA07508539_1_100_o

Folier.se hjälper nystartade bolag komma igång med textiltryck

Folier.se säljer maskiner och material för att göra det mesta inom tryck i allmänhet och textiltryck i synnerhet. De tog bland annat med sig Secabos rulle till rulle-skärbord för DTF till Sign&Print-mässan.
DSC_4677

Så kan det smarta tryckeriet skapas

Heidelberg kom till Sign&Print Scandinavia för att mässa om "The Smart Print Shop", men även berätta om maskinnyheten Versafire LP. 
Heidelberg