Konica Minolta in på tryckpressmarknaden

PUBLICERAD: 16 maj 2010
UPPDATERAD: 16 maj

km_c8000_1På Ipex kommer Konica Minolta att presentera sin första Press maskin, nämligen Bizhub Press C8000. Hittills har Pro varit det högsta segment som Konica Minolta rört sig i. På Ipex kommer en maskin med jämn färgstyrning genom stora upplagor och över tid. Maskinen har en helt ny uppbyggnad och komponenterna är dimensionerade för att trycka volymer.

– Den nya serien heter Press. Detta för att markera att det är en från grunden helt nybyggd maskin, säger marknadschef Göran Åslund.

– Att den kör 80 sidor i minuten och är vår hittills snabbaste färgmaskin är alltså bara en del av det nya. Andra väsentligheter är att maskinen kalibrerar på två ställen. Dels när tonern lagts över på framkallarbältet och dels när de färdiga tryckarken granskas av en densitometer. Detta säkrar både densiteten på trumman och på papperet.

En kalibrering mellan jobben säkrar att maskinen uppträder med likartade Delta-värden varje gång ett jobb startar.

Extra brännare för produktivitet
C8000 är utrustad med en extra brännare för att säkra korrekt glans oberoende av ytvikt på papperet. Det gör att maskinen kan köra papper med ytvikter ända upp till 350 gram, utan alltför stor sänkning av hastigheten. Från 60 till 135 grams papper kör maskinen med full hastighet, vilken är 80 sidor A4 eller 46 A3-ark i minuten. Mellan 135 och 300 gram sänks hastigheten till 70 sidor i minuten medan produktionen vid 350 grams papper sänks till 40 sidor per minut. Upp till 300 gram kan maskinen printa på båda sidorna i en arbetsgång.

– Du sparar mycket tid med de dubbla brännarna. Har du bara en brännare så måste du ändra temperaturen på den när du ställer om mellan två jobb med olika ytvikt på papperet. Här kan du köra direkt. De tunnaste ytvikterna leds utanför den extra brännaren. Dessutom har vi kunnat sänka temperaturen med tio grader i brännaren. För tunna papper har vi dessutom en funktion som återfuktar papperet direkt efter bränningen.

Papperet matas genom maskinen med ett helt nytt registersystem som efter registrering med sensorer ser till att papperet vrids så att passet fungerar.

– Vi flyttar och förskjuter papperet samt ökar eller minskar hastigheten på lasern, så att trycket ska hamna precist, säger dansken Michael Mølbæk, som fått förtroendet att vara chef för Konica Minoltas nya europeiska Production Print division.

Byte under drift
Papperskassetter kan fyllas på under drift och toner kan också bytas under drift. Dessutom säger Michael Molbæk att det ska det vara dubbelt så långt mellan servicebesöken, jämfört med den tidigare toppmodellen 6500, vilken också fortsätter att tillverkas.

– Målet med C8000 är inte att ersätta 65-sidorsmaskinen hos befintliga kunder. Målet är istället att ta sig in på företag som har volymproduktion. Maskinen är tänkt för minimum 75 000 print per månad och maximalt 500 000. Sedan finns det givetvis 65-sidors kunder som har vuxit och nu kommit upp i dessa större volymer. De ska vi också prata med. Den nya maskinen är dock dubbelt så dyr, men har sedan en mycket intressant prissättning på klicken, som ändå gör den attraktiv när man kommer upp i lite volym, säger Michael Mølbæk och avslutar:

– Inline efterbehandling är också något som är viktigt när det gäller produktionsmaskiner. Så 80-sidorsmaskinen kan utrustas med såväl limbindare som klamring och trekantsskärning.

Läs vidare

System för att automatisera produktionen

Automation, framtidssäkring och digitalisering står i fokus i Omikais monter. Företaget erbjuder ett molnbaserat ERP-system specialiserat för tryck- och förpackningsbranschen.
Omikai

Visutech storsatsar med dubbla montrar

Visutech satsar stort på årets Sign & Print Scandinavia. I två montrar kommer de visa upp flera olika trycktekniker, sin säljframgång inom arkinkjet och nyheterna i produktportföljen hos den nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech Kyocera

Papper och plåtar från tryckerier för tryckerier

Med priser upp som är upp till 50 procent lägre och med obegränsad tillgång till högkvalitativt papper och premiumtryckplåtar ger Unitedprint tryckerier i hela Europa konkurrenskraftig tillgång till sina viktigaste material.
UP3 w

Skyltföretag har tillväxt i sikte

Efter två års samarbete förtätas Skyltfokus och HM Screen helt och hållet. Nu väntar namnbyte, bolagsfusion och satsningar.
Skyltfokus

Senaste nytt

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2