Sex vinnare i världens viktigaste tekniktävling

PUBLICERAD: 5 augusti 2010
UPPDATERAD: 5 augusti

web_intertechVarje år utser Printing Industries of America ett antal innovativa produkter som de tycker gör livet lättare för de grafiska företagen. Här kan du läsa vad juryn ser som årets viktigaste grafiska händelser.

En oberoende domarpanel nominerade lösningar som spänner över programvara, förbrukningsmaterial till tryckpressar. Branschen uppvisar stora teknikframsteg inom inkjet, web-to-print, plåtproduktion samt flexo- och offsetkvalitet.

Flera anledningar ligger till grund för de prisade tekniska lösningarna, men domarna menar att deras val visar på innovation och kommer att påverka den grafiska branschen avsevärt.

Här följer domarpanelens genomgång av varje teknik och betydelsen för branschen.

Fujifilm ZAC Automated Controller Technology Module
Fujifilm North America, Graphic Systems Division
Fujifilms ZAC ger god kontroll över plåtproduktionen. ZAC använder en algoritm för att avgöra om den exponerade ytan behöver fyllas på. Om så är fallet, kan ZAC se till att rätt ”mängd” adderas i förhållande till processorn. Domarna uppskattade hur processen fokuserar på adaptiv återkoppling i plåtproduktionen, vilket ger en kvalitetsmässigt jämnare produktion. Det innebär även ROI tack vare att tryckeriet sparar in pengar på kemi. En minskad användning av kemi ger tryckeriet möjlighet att framhäva sitt miljöarbete, utan några förändringar i produktionsflödet.

Hiflex Webshop Web2Print System
Hiflex Corporation of North America
Hiflex Webshop använder webbplattformen Drupal, som bygger på öppen källkod. Det innebär att lösningen inte har de begränsningar som ofta är behäftade med liknande, proprietära, system. Istället för att ha begränsade möjligheter för att lägga till, ta bort eller strukturera om sin webbutik, kan användare bygga lösningar precis så som de vill ha det. Detta innovativa synsätt utnyttjar styrkan i tusentals olika webbaserade verktyg för Drupal. Hiflex lösning ger användare verktyg för att fritt redigera sin webbhandel. Gränssnitt och grafiskt uttryck sköts genom Drupal. Domarna föll särskilt för den öppna källkodslösningen.

Kodak Digicap NX Screening
Eastman Kodak Company
Kodak Digicap NX riktar sig till problemet med färgöverföring i flexotryck, i synnerhet i de solida områden. Programvaran lägger på ett mycket tunt mönster på Kodaks Flexcel NX-plåt på alla element som ska tryckas. Det ger en mer effektiv färgöverföring som ger bättre densitet, monokroma områden och större färgrymd. Resultatet är jämngott med gravyr. Enligt domarna är det en ”utveckling som gör att flexo på allvar kan konkurrera med gravyr när det gäller förpackningstryck”.

Kodak Prosper S10
Eastman Kodak Company
Prosper S10 är en ombination av kvalitet och produktivitet för transaktionsdokument och personaliserad direktreklam. Genom att integrera Prosper S10 i en rulloffsetlinje med inline-efterbehandling kan civiltryckerierna utnyttja sin befintliga utrustning till max, växa på nya marknader och höja värdet på de DR-jobb man producerar. S10 ger god upplösning i hög hastighet och kan köra på en rad olika papper, både matt och glättat. Hanteringen av papper och torktider i så höga hastigheter och med en så pass hög upplösning är ett stort framsteg, menar domarna.

Prinect Inspection Control
Heidelberg USA, Inc.
Prinect Inspection Control är en integrerad inline-lösning för tryckkontroll. Lösningen är framtagen för Speedmaster CD 102, CX 102 och XL 105. Genom att placera två högupplösta kameror i lackverket, går det att upptäcka felaktigheter i realtid. Domarna uppskattade särskilt att toleransen för felaktigheter kan bestämmas av operatören. Domarna menar att ”lösningen är ett steg framåt för de som producerar läkemedels- och kosmetikförpackningar, som kräver en felfri produktion”.

Super Blue 3
Printing Research, Inc.
Super Blue 3 är en överföringsvals gjord av polymerbaserade trådar. Det ger längre livslängd och förlänger tiden mellan tvättcykler. Domarna uppskattade särskilt hållbarheten och möjligheten att uppdatera äldre pressar. Enligt domarna ska valsen ge upp till tio gånger så lång hållbarhetstid jämfört med andra valsar.

Läs vidare

Flexa utlovar innovativa lösningar

Flexa deltar på Drupa 2024 för första gången. Det italienska företaget ska visa innovativa lösningar inom skärning, laminering och rullskärning.
Easy-plus

V-Tab har gått i konkurs

Tryckerikoncernen V-Tab har gått i konkurs. 150 anställda är berörda.
FotoJet-(64)

Anmäl dig till "Wrap & Remix by Antalis"

Antalis lanserar en helt ny tävling utöver det vanliga, med helt fantastiska priser att vinna. Bl.a en ikonisk 1965 Ford Mustang 350GT V8, HP Latex 630 Print & Cut eller VIP biljetter för Formel 1 Grand Prix i Italien. Tävlingen pågår från 1/2 till 30/6 2024.
3-main

Livet på en pinne för Epson: Lanserar ny fotoskrivare

Epson lanserar en ny foto- och fine-artskrivare som ska höja standarden för användbarhet och kvalitet. Den nya A2-skrivaren är utformad för att uppfylla kraven hos professionella fotografer.
Epson-fotoskrivare

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)