Tryckstart vidare till Göteborg, Malmö och Växjö

PUBLICERAD: 15 september 2010
UPPDATERAD: 14 november
Tryckstartbildett_web
Rebecca Agronius, projektansvarig för Tryckstart.

Tryckstart, AGI:s rullande mässa för grafiska branschen, startade i Umeå den 13 september med bra deltagarantal och stort intresse för utställarnas produkter. Nytt för i år är en rad miniseminarier där främst utställarna berättar om senaste nytt inom sina respektive områden.

– Det märks att Ipex nyss har varit och många av utställarna har med sig nyheter som visas upp i Sverige för första gången här, säger Rebecca Agronius, projektledare för konferenser och mässor hos AGI. I några fall har inte ens den officiella sverigelanseringen skett. Det känns bra att kunna erbjuda besökarna dessa färska godbitar.

Vad är det då som de olika utställarna visar upp?

Efterbearbetning för digitalt

tryckstartbildtva_web
Morgana Digifold är speciellt avsedd för digitaltryckt material, säger Fredrik Jansson.

– Vi har ett brett program av efterbearbetningsutrustning, berättar Fredrik Jansson, Pitney Bowes. Ett exempel är lamineraren Foliant Gemini 400 som laminerar i upp till SRA3-format. Speciellt för digitaltryckt material visar vi Morgana Digifold Pro som automatiskt kan biga och falsa material i ytvikter på upp till 4-500 g/m2. Digitaltryckt material bör alltid bigas först innan det falsas och den här maskinen falsar dessutom på ett skonsamt sätt.

Colorwave och fantomkod hos Canon

Hos Océ är det främst storformatskrivaren Océ Colorwave 600 och Phantom Code Reader som lyfts fram.

– Océ Colorwave 600 använder tonerkulor med de fyra grundfärgerna, säger Bengt Bjälmén, Oce. Den skriver ut i format upp till A0 och kan laddas med upp till sex rullar med olika typer av material. Tonerkulorna smälts vid 130 grader och läggs på ytan men tränger inte in i materialet. Genom tonerns sammansättning blir trycket vattenavvisande och behöver ingen efterföljande laminering, såvida inte ytan utsätts för väder utomhus.

Tryckstartbildtre_web
Bengt Bjälmén,visar tonerkulor till Océ Colorwave 600.

– Vi har tagit fram en speciell kod, Phantom code, som kan printas utan att den syns, berättar Johan Augustsson i Océ:s monter. Vanliga streckkoder är möjliga att förfalska och bidrar sällan till en mer tilltalande utformning av dokument eller förpackningar. Den här koden kan tryckas var som helst på ett dokument, eller täcka hela utan att den syns. Océ har databasen och ger tillstånd till kunder att trycka ett visst antal koder och har på så vis koll på användningen.

Fyrfärg och lack från Canon

Tryckstartbildfyra_web
Leif Kinnunen med besökare vid Canon Imagepress C1+ som har fyra färger och ett lackverk.

– Vi har stora förväntningar på Tryckstart som är en lämplig utställarmässa för copyprint, säger Leif Kinnunen, Canon. Vår Imagepress C1+ har fyra färger och en klar toner för partiell lackering. I glansvärde ligger lacken emellan ett glättat och ett matt papper, vilket gör att den upplevs matt på ett glättat papper och glansig på ett matt papper.

– Vår Imagerunner Advance 9070 visas med bland annat z-fals och sju fack för olika papper. Dessutom visar vi också vår Imageprograf iPF6350, en storformatskrivare med tolv färger pigmenterat bläck för en större färgrymd.

Konica Minolta visar nya Bizhubs

Lars Erlandsson hos Konica Minolta visar en helt ny skrivarlinje för färg.

Tryckstartbildfem_web
Lars Erlandsson demonstrerar en av sina nya Bizhubs.

– Bizhub Press C8000 är helt ny och dess lillebror Bizhub Press C7000 har ännu inte lanserats på den svenska marknaden. C8000 skriver 80 sidor/min i format upp till 487×333 mm och ytvikter upp till 350 g/m2. Den kan byggas ihop med olika kassettenheter och efterbearbetningsmöjligheter ända upp till en tolv meter lång produktionsmaskin. Skrivaren har en tolvstrålars laser och upplösningen är 1200 dpi.

Självkalibrerande hos Network Innovation

Network Innovation visar storformatskrivare från Epson och skärmar från Eizo, berättar bröderna Thomas och Magnus Lundgren. Epson Stylus Pro GS 6000 är en solventskrivare för hög produktion medan Epson Stylus Pro 7900 är avsedd för provtryck och fotoutskrifter. Epson Pro Stylus 4900 lanseras i dagarna och skriver ut i A2-format och är, liksom 7900, självkalibrerande.

– Vi säljer också självkalibrerande skärmar från Eizo. Ett helt system med självkalibrerande skärmar och skrivare gör att projektgrupper som arbetar på olika håll kan vara säkra på att de ser samma sak, vilket annars inte alltid är fallet.

Tryckstartbildsex_web
Intresserade besökare i Ricohs monter hos Roger Tollsten och Carl Elias.

Nytt i storformat från Ricoh

– I vår avdelning visar vi ett produktionssystem med Ricoh Pro C900s som kan skriva ut 90 sidor/min i format mellan A4 och SRA3 och i ytvikter upp till 300 g/m2, berättar Roger Tollsten. Inline-falsning, häftning och trimning gör att vi går från papper till färdiga häften i ett svep. En viktig kundgrupp för denna maskin är tryckerier, både externa och inhouse.

– Under hösten lanserar vi vår storformatskrivare Aficio MP W3600 som riktar sig till företag och kommuner som använder mycket ritningar, visar Carl Elias. Den skriver ut i svart/vitt men kan skanna både svart/vitt och färg. På så vis kan ritningar digitaliseras, vilket spar mycket utrymme för kunderna.

Map Sverige med miljöpapper som tema

– Miljö är ett ämne som intresserar både tryckare, byråer och slutkunder, säger Patrik Sandström. Vi har därför samlat vårt erbjudande av miljöpapper i det vi kallar Green Selection. Miljö har många aspekter och olika faktorer har olika betydelsefulla för olika kunder. Med hjälp av Green Selections pedagogiska uppställning av hur olika papper uppfyller certifieringar, miljömärkningar och andra kriterier kan kunderna välja efter eget huvud.

– Möjligheten för kunderna att klimatkompensera har slagit otroligt väl. Just nu har en yta motsvarande sju fotbollsplaner kunnat återplanteras i Plan Vivos projekt i Moçambique genom detta projekt.

Tryckstartbildtio_web
Mona och Marianne från Ågrenshuset i samspråk med Michael Mossberg hos Fujifilm.

Fujifilms XMF styr allt

– Vi visar vårt arbetsflöde för cross media, XMF, demonstrerar Michael Mossberg hos Fujifilm. Många kunder har numera olika produktionsmöjligheter som offset, digitaltryck, storformat osv. Med XMF som central är det samma system som styr hur jobben ska produceras, vilket förenklar arbetsflödet väsentligt.

– Dessutom visar vi vårt system för digitala korrektur i 3D på skärm där en kund vända och vrida på det digitala korrekturet. Genom att välja olika ytvikter och matt eller glättat, fås en uppfattning om hur pappersvalet påverkar känslan av trycksaken när den bläddras innan den ens tryckts. Kunden kan titta på korrekturet i realtid, sparas mycket tid.

Komplett skyltverkstad från Schneidler

Tryckstartbildsju_web
Per-Ola Lundin med kollega studerar etiketter som skurits med vinylskärare.

– Vi har byggt upp en komplett skyltverkstad, berättar Per-Ola Lundin. Bland annat visar vi latexskrivaren HP Designjet L25500. Den ger en bättre arbetsmiljö än skrivare med bläck baserade på lösningsmedel. Vinylskäraren som visas klarar alla konturer och kan skära ut etiketter i olika format från samma ark.

– Vi deltar i Tryckstart för att vi märker ett ökande intresse från offsettryckerier att titta på denna marknad. Genom valet av utrustning kan vi visa hur en komplett produktion av tryck i storformat och efterbearbetning ser ut och vilken slags produkter som kan produceras.

I Umeå och Sundsvall finns DPC med

– Maskiner i all ära, säger Malin Wedin från DPC vid Mittuniversitetet, men för att få ut mesta möjliga av dem krävs rätt kompetens. Vi vill visa att vi erbjuder både längre utbildningar, som vår tvååriga utbildning av produktionsledare med inriktning mot digitaltryck och kortare kurser liksom företagsanpassade utbildningar inom bland annat cross media.

– Hos oss kan exempelvis företag som funderar på att ge sig in i cross media gå en utbildning med praktiska inslag på 3-4 dagar för att få ett bättre grepp på vad det innebär. Då blir det lättare att ta beslut när deltagarna fått en insikt i både teknik och marknadsbehov för cross media.

Vad tycker då deltagarna?

Zone Systems i Skellefteå är ett skyltföretag inriktat på kedjekunder som till exempel McDonalds, Coca Cola Sverige med flera. Företaget omsätter 90 miljoner kronor och har försäljning i såväl Europa som i andra delar av världen.

Tryckstartbildnio_web
Per Öhlund med kollega från Zone Systems hos Map.

– Vi besökte Tryckstart för att se mer om speciellt storformat, eftersom vi står i begrepp att byta skrivare, berättade Per Öhlund från Zone Systems. Dessutom är vi intresserade av det som händer inom miljöområdet, eftersom vårt miljöledningssystem är certifierat enligt ISO 14001.

Mona Nordin och Marianne Nordström från Ågrenshuset i Örnsköldsvik var på plats i Umeå för att prata med såväl nuvarande och som nya leverantörer.

– Vi har kommit för både utställningen och seminarierna, säger Mona Nordin. Saker man funderat på och får veta mer om här gör att vi kan borra vidare. Dessutom är viktigt att få det man redan vet bekräftat.

Tryckstartbildelva_web
Anette Hellberg får mer information av Malin Wedin hos DPC.

Anette Hellberg studerar på DPC i Örnsköldsvik till grafisk produktionsledare inom digitaltryck.

– Det är skapandet som lockat mig, eftersom jag gillar att tänka ut olika lösningar. Jag kommer från en helt annan bransch och siktar på en framtid inom det grafiska. Att besöka mässan ger mig kunskap om det som händer inom området just nu.

Läs vidare

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449