3D-utskrifter kommande trend menar Gartner

PUBLICERAD: 20 oktober 2010
UPPDATERAD: 20 oktober

Tablets, molntjänster och 3D-utskrifter är några av de tekniker som flyttat in i analysföretaget Gartners välkända trendcykelanalys.

Företagets senaste trendcykel för kommande och växande tekniker gäller för 2010 och framåt. Här har de undersökt 18000 tekniker och samlat i 75 olika områden.

De tekniker som just nu befinner sig på toppen av trendcykelkurvan (peak of inflated expectations) innefattar privata molntjänster, förstärkt verklighet (augmented reality), tablets (t ex Ipad), trådlös elförsörjning och 3D-tv-teknik. Enligt Gartner kommer dessa tekniker att utvecklas från nischtekniker till standardtekniker inom fem år.

Tekniker på uppgång är 3D-utskrifter, mobila robotar, autonoma fordon, terahertz-vågor och tekniker för att syntetiskt förbättra mänskliga egenskaper, som muskelkraft, seende, hörsel, med mera.

Nyckelteman i årets trendcykel är användarupplevelse och -interaktion. Nya tekniker för att interagera kommer att påverka hur vi använder teknik. Det innefattar till exempel tablets, pekskärmar, 3D-skärmar och rörelseregistrering, som i Microsofts nya XBOX-teknik, Kinect.

Läs vidare

System för att automatisera produktionen

Automation, framtidssäkring och digitalisering står i fokus i Omikais monter. Företaget erbjuder ett molnbaserat ERP-system specialiserat för tryck- och förpackningsbranschen.
Omikai

Visutech storsatsar med dubbla montrar

Visutech satsar stort på årets Sign & Print Scandinavia. I två montrar kommer de visa upp flera olika trycktekniker, sin säljframgång inom arkinkjet och nyheterna i produktportföljen hos den nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech Kyocera

Papper och plåtar från tryckerier för tryckerier

Med priser upp som är upp till 50 procent lägre och med obegränsad tillgång till högkvalitativt papper och premiumtryckplåtar ger Unitedprint tryckerier i hela Europa konkurrenskraftig tillgång till sina viktigaste material.
UP3 w

Skyltföretag har tillväxt i sikte

Efter två års samarbete förtätas Skyltfokus och HM Screen helt och hållet. Nu väntar namnbyte, bolagsfusion och satsningar.
Skyltfokus

Senaste nytt

Kunden kan byta wrapmaterial på bilen med några klick

Den stora nyheten hos Spandex var det nya 3D-designprogrammet Zeno. Den prenumerationsbaserade tjänsten låter kunden testa olika wrappingmaterial och färger i datorn innan köparen bestämmer sig.
DSC_4662

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

Riso satsade allt på ett starkt kort

Riso lät sin nya snabba bläckstråleskrivare Riso Valezus T1200 spela den självklara huvudrollen i sin monter. Tillverkaren vill fylla ett hål på marknaden utanför segment som laser och toner. Det var första gången som modellen T1200 visades för den skandinaviska publiken.
DSC_4959