Smarta dokument är verkligen smarta

PUBLICERAD: 22 oktober 2010
UPPDATERAD: 22 oktober

smartadokument_390Efter att under en tid ha pratat om smarta dokument bestämde sig Océs marknadschef Anton Strand för att visa vad detta är. Så den 18 oktober visade Océ  under en halv dag vad de menar med smarta dokument. I korthet går det ut på att samsortera dataströmmar och trycka dem i färg. Resultatet är färre sidor, lättare överblick och en totalt sett lägre kostnad.

21 grams vd Stefan Blomqvist berättade om portooptimering. Ifall olika post flätas ihop så att det totalt sett blir över 5000 brev, så når man det lägsta portot.IMG_0116

Logica visade exempel där de gått över till färganvändning. Genom att inte använda förtryckta brev utan trycka allt i färg, så kan post från olika avdelningar och företag flätas ihop i en dataström och köras ut efter varandra i rätt posttursordning. Detta, kombinerat med att det går åt betydligt färre sidor för att kommunicera samma sak i färg, gör att hela övergången till färg oftast kan göras utan någon merkostnad för kunden. Ett företag skickar 100 filer dagligen och hade 42 olika förtryckta blanketter innan de gick över till att fläta allt och köra i färg.

Personliga hemsidor, PURL håller på att ersättas av att smarta telefoner istället kan läsa av en QR-kod och direkt hamna på rätt hemsida – vilken även kan vara personligt anpassad till hemsidan. Om detta berättade Ulf Sunnberg på Océs seminarium. Sannolikheten att jag ska scanna av en kod med mobilen och direkt hamna rätt är naturligtvis oerhört mycket större än sannolikheten för att jag ska knappa in en lång adress som står i ett elektroniskt brev till mig.

– Vi talar om detta som multikanal istället för som crossmedia. Det senare är ett begrepp som bara använts i den grafiska branschen, medan multikanal är ett begrepp som används av alla som jobbar med kommunikation.IMG_0119

10 skäl att använda färg i trycket

Ulf Sunnberg från Southbridge har letat i olika undersökningar och hittat tio argument för att gå över till färg även i tråkiga dokument som fakturor, kontoutdrag och liknande.

1. En läsare känner igen ett varumärke eller namn upp till 70% enklare.

2. Färg innebär att mottagaren svarar eller agerar (köper) med 80% större sannolikhet.

3. 80% större sannolikhet att läsaren kommer ihåg det man läst.

4. 55% större sannolikhet att mottagaren plockar upp en fullfärgstrycksak

5. Färg reducerar fel på formulär och blanketter med upp till 78%.

6. Fakturor med färg betalas 30% snabbare.

7. Färg snabbar upp inlärning och återkopplingsförmåga upp till 78%.

8. Kontakt- och telefon-listor i färg kan öka svarsfekvensen med 44%.

9. Dina konkurrenter använder färg.

10. Det kostar mindre än du tror.

Läs vidare

System för att automatisera produktionen

Automation, framtidssäkring och digitalisering står i fokus i Omikais monter. Företaget erbjuder ett molnbaserat ERP-system specialiserat för tryck- och förpackningsbranschen.
Omikai

Visutech storsatsar med dubbla montrar

Visutech satsar stort på årets Sign & Print Scandinavia. I två montrar kommer de visa upp flera olika trycktekniker, sin säljframgång inom arkinkjet och nyheterna i produktportföljen hos den nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech Kyocera

Papper och plåtar från tryckerier för tryckerier

Med priser upp som är upp till 50 procent lägre och med obegränsad tillgång till högkvalitativt papper och premiumtryckplåtar ger Unitedprint tryckerier i hela Europa konkurrenskraftig tillgång till sina viktigaste material.
UP3 w

Skyltföretag har tillväxt i sikte

Efter två års samarbete förtätas Skyltfokus och HM Screen helt och hållet. Nu väntar namnbyte, bolagsfusion och satsningar.
Skyltfokus

Senaste nytt

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Dataline vill växa i Norden

Under Sign&Print Scandinavia gick Dataline ut med nyheten att företaget förvärvat finska mjukvaran Arkki ERP. Det firades i montern under mässans sista dag.
Dataline

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8