Forskning för bättre förpackningsdesign

PUBLICERAD: 10 november 2010
UPPDATERAD: 10 november

fredrik_helenForskarna Fredrik Wikström och Helen Williams, vid Karlstads universitet, har utarbetat en räknemodell för hur förändringar i förpackningsdesign kan få positiva miljöeffekter. Modellen visar stora möjligheter att få en mindre påverkan på miljön om förpackningar utformas så att mindre mat slängs.

Forskningsresultatet bygger på studier där man undersökt fem olika matvarors påverkan på klimat, energiåtgång, försurning och övergödning. Forskarna undersöker vikten av en ökad helhetssyn när förpackningar ska utvecklas.

– Det är viktigt att kunna räkna ut hur stor betydelse matspill har i relation till sin förpackning, säger Helen Williams, doktorand i miljö- och energisystem. Anta att vi vill minska mängden bröd som slängs. Vi kan då göra limporna mindre så att mindre bröd slängs. Även om förpackningsmängden då ökar med 20 procent så räcker det att brödspillet minskar med en procent för att den totala klimatpåverkan ska minska. Om fem procent mindre bröd slängs inom EU så sparar vi energi motsvarande en hel kärnkraftsreaktor.

Olika länders hantering av både förpackningsåtervinning och matrester påverkar resultatet. I ett land som Sverige har man kommit långt med förpackningsåtervinning, men har problem med att mycket mat slängs. Där ser forskarna att man kan göra mycket med förpackningens förmåga att minska matspillet. I länder som till exempel Rumänien och Cypern där återvinningen av förpackningar inte är så stor, måste man vara mer försiktig med att öka förpackningarnas miljöpåverkan.

– Vår forskningsstudie visar att balansen mellan matspill och förpackningsmaterialet förändras beroende på hur återvinningssystemet för såväl förpackning som matspill ser ut, säger Fredrik Wikström, docent i miljö- och energisystem. Nu hoppas vi kunna gå vidare med att undersöka länder med olika återvinningssystem. Det är vikigt att hela kedjan från förädling och transporter till återvinning av både matspill och förpackningar ingår, när val av bästa förpackning ska göras.

Läs vidare

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Senaste nytt

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2