Svensk skogsindustriexport växer

PUBLICERAD: 10 december 2010
UPPDATERAD: 14 november
Marianne Svensén, branschekonom på Skogsindustrierna.
Marianne Svensén, branschekonom på Skogsindustrierna.

Pappersproduktionen stiger i de större producentländerna enligt Skogsindustriernas kvartalsrapport.

Kina går starkast, men återhämtningen är betydande även i Europa och USA. Stark krona och höga råvarukostnader påverkar dock de svenska skogsindustriföretagens konkurrenskraft negativt.

Kvartalsrapporten visar också på att efterfrågan av skogsindustrins produkter ökar, men är ännu inte tillbaka på de nivåer som rådde före den ekonomiska krisen. Pappersproduktionen stiger i de större producentländerna och massaleveranserna globalt har ökat. För sågverken ser man en minskad orderingång.

Rapporten har även ett särskilt fokus på den svenska och globala strukturomvandlingen inom massa-, pappers- och sågverksindustrin. Färre anläggningar med ökad kapacitet har varit utmärkande i Sverige. Allt mer av världens produktion av papper och massa sker utanför Europa och Nordamerika. För sågade barrträvaror har dock omvandlingen inte varit lika stor.

– Att två av våra medlemsföretag investerar i stora högteknologiska sågverksanläggningar under 2010 och 2011 är en glädjande utveckling för industrin och ökar konkurrensförmågan för svensk sågverksexport, säger Marianne Svensén, branschekonom på Skogsindustrierna.

Läs vidare

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Dubbeltema i nya numret av Sign&Print

Årets sista nummer av Sign&Print har landat i brevlådorna. Den här gången har vi tittat närmare på hur de mindre tryckerierna jobbar, men det blir även extra mycket läsning om olika efterbehandlingslösningar.
IMG_0694

Stort intresse för Brand Factory efter konkursen

Efter konkursen av Brand Factory Printhouse och Brand Factory Holding ser konkursförvaltaren goda förutsättningar för att hitta köpare till de två bolagen, alternativt delar av rörelsen. Processen väntas vara klar under december månad.
Brand Factory

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1