Fotoknudsen på Print 2011: Toppkvalitet i varje ex

PUBLICERAD: 21 januari 2011
UPPDATERAD: 21 januari

web_ronny_kvalvagnes_390Marknaden för digitalfotografi formligen exploderade för ett antal år sedan. De fotoföretag som ställt om sin verksamhet med fokus på att hitta nya produkter och tjänster inom digitaltryck och storformat står som vinnare.

– Tongivande för en vinstgivande verksamhet inom området är trygghet, effektiva flöden och en tillförlitlig maskinpark, menar Ronny Kvalvågnes, teknisk chef på norska Fotoknudsen. Tillsammans skapar det betydliga logistikvinster när man jobbar med den här typen av produkter.

– Vi arbetar ständigt med att skära i våra ledtider. Vår lönsamhet styrs till stor del av graden av automatisering.

Uppdaterad tryckhall
Fotoknudsen har valt att satsa på en maskinpark som består av två HP Indigo. Efter att ha upplevt kvaliteten med flytande elektromagnetiska färger i digital offset blev valet av en nyinvestering i maskin nummer två relativt enkelt.

– Slutresultatet måste hålla högsta kvalitet och produktionen måste vara stabil utan störningar och makulatur. Vi har goda marginaler på de digitala offsetjobben. Med en snittupplaga på 1,3 per order i produktion 1:1 har vi inte heller råd med någon som helst makulatur. Det har starkt bidragit till vår lönsamhet.

– Våra reklamationer har minskat drastiskt från flera procent till promille. Och insatserna kring service och underhåll har reducerats till nära på ingenting.

– Vi måste fokusera stenhårt på att jaga logistikvinster. Då finns det inte utrymme för tveksamheter, utan tillförlitlighet är det som kommer i första rummet. Inte minst då vi har vi fördubblat våra volymer trots att vi har minskat vår personalstyrka det senaste året.

En annan satsning är IT-avdelningen som uteslutande arbetar med att söka och plocka hem det bästa av utvecklingen för verksamheten. Hos Fotoknudsen analyseras alla processer. Företagets satsningar på en ny produktionsfilosofi, utvecklad av Toyota, är ännu ett led i utvecklingen mot mer lönsamhet. Den nya filosofin ska skära tider i alla led för att trimma ”just-in-time”-produktionen ytterligare.

– Med rätt arbetsflöde, väl trimmad logistik och en uppdaterad maskinpark blir vi som starkast.

Nya möjligheter
I dagsläget arbetar Fotoknudsen bland annat med att anamma möjligheterna att utnyttja de sju färgverken fullt ut. Med ljus cyan och ljus magenta ökar färgrymden för exempelvis hudtoner. Det är viktigt i just högkvalitativt fotografi. Dessutom kommer det att bli ett starkt argument gentemot kunder, då ett av verken kan innehålla täckvitt.

– Vi ser en stor marknad för detta. Inte minst för produktion av olika sorters kort och inbjudningar, bröllopsfoto, julkort och annat. Vi kommer att marknadsföra det hårt med eget material både hos våra 20 partners och självklart även i våra 25 butiker.

Säsongerna hos Fotoknudsen är intensiva.

– Med de här fördelarna kan vi ytterligare utjämna våra säsongsskillnader och möta nya målgrupper. Det gör vi även genom att möta kreatörer med ett exemplariskt tryck på obestrukna kvaliteter så väl som på UV-material. Marknaden för exempelvis exklusiva kataloger i mindre upplagor är enorm.

Addera mervärden
Fotoförbättring inom traditionellt fotografi har pågått i många år hos Fotoknudsen. Med automatik justeras skärpa, skuggor och högdagrar, röda ögon med mera, för att möta kunden med bästa möjliga slutprodukt. I takt med att antalet valmöjligheter av fotoapplikationer har ökat, så har man kunnat se kundernas behov av att få sina bilder hanterade på samma vis. Oavsett slutprodukt. Hos Fotoknudsen har detta öppnat för ytterligare lönsamhet.

– Fotokunder lägger ner en del tid på att skapa exempelvis sin egen fotobok och då de slutligen beställer denna finns det möjlighet, att för en mindre kostnad, få sina bilder slutjusterade. Det är ett stort mervärde för kunden som bidrar till bästa möjliga slutresultat.

Framtidens fotografi
Utvecklingen av applikationer för personaliserat foto har utvecklats och snabbare anammats i Europa. Idag är det endast 10 procent av befolkningen i våra nordiska länder som känner till fotoboken. Samtidigt är det just fotoboken som genererar 40-50 procent av omsättningen i flertalet fotofirmor i så väl Nederländerna och Tyskland som i Storbritannien.

– Det finns en enorm marknad att möta och en stor tillväxtpotential i personalisering då just det unika blir allt viktigare för varje kund. Ett exempel är fotoprodukter med koppling till bröllop. Inbjudningar, monogram, fotoböcker, personliga sånghäften, tackkort med mera, kan alla göras unika.

Skapa och dela
Läget för digitalfotografi har stabiliserats en del och det är till och med så att framkallningen av bilder på traditionellt fotopapper har stabiliserats. Därför kommer Fotoknudsen inom kort att koppla en automatiserad skärlinje till sina pressar.

– Vi ser hur framkallningen tar ny fart och kommer därför att satsa på automatiserade skärlinjer som möjliggör en produkt som är leveransklar då den lämnar pressarna. Det är min fasta övertygelse att alla bilder inom en tioårsperiod kommer att vara digitaltryckta och att det blir allt viktigare att dela sina bilder med varandra. Därför lägger vi idag mycket kraft på att göra det möjligt för våra kunder att förädla, lagra och dela sina bildupplevelser, även i olika forum som till exempel Facebook. Kunden blir ännu mer lojal och våra marginaler ökar. Det ska vara enkelt med bild.

______________________________________________________________________
FOTOKNUDSEN PÅ PRINT 2011
Ronny Kvalvågnes håller sitt keynote ”Enorma kvalitetskrav – i ett exemplar” på Print 2011 onsdag 10 februari kl 13.00. Läs mer här.

Läs vidare

System för att automatisera produktionen

Automation, framtidssäkring och digitalisering står i fokus i Omikais monter. Företaget erbjuder ett molnbaserat ERP-system specialiserat för tryck- och förpackningsbranschen.
Omikai

Visutech storsatsar med dubbla montrar

Visutech satsar stort på årets Sign & Print Scandinavia. I två montrar kommer de visa upp flera olika trycktekniker, sin säljframgång inom arkinkjet och nyheterna i produktportföljen hos den nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech Kyocera

Papper och plåtar från tryckerier för tryckerier

Med priser upp som är upp till 50 procent lägre och med obegränsad tillgång till högkvalitativt papper och premiumtryckplåtar ger Unitedprint tryckerier i hela Europa konkurrenskraftig tillgång till sina viktigaste material.
UP3 w

Skyltföretag har tillväxt i sikte

Efter två års samarbete förtätas Skyltfokus och HM Screen helt och hållet. Nu väntar namnbyte, bolagsfusion och satsningar.
Skyltfokus

Senaste nytt

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2