Momsfrågan kan krossa branschen

PUBLICERAD: 18 mars 2011
UPPDATERAD: 18 mars

I slutet av förra året upplevde Scanbook, Elanders och Intellecta hur deras börskurser steg kraftigt. Orsaken var en EU-dom som fastställde att momsen på en lång rad trycksaker bara skulle vara sex procent och inte de 25 procent som alla dittills räknat med. Många svenska tryckerier skyndade sig att få in en ansökan för 2004 innan förra årsskiftet och åtskilliga pengar har redan betalats ut.

De grafiska företagen håller nu på att för fullt gå igenom och söka återbetalning även för åren 2005-2007. Efter det är det ointressant, då Skatteverket bara kan begära tillbaka pengarna från kunderna och det därigenom blir en rundgång utan mening.

Nu har emellertid Skatteverket hittat en paragraf som ger dem rätt att under sex månader efter ett reviderat beslut göra en egen korrigering. Det innebär alltså att tryckeriet får tillbaka pengar och sedan har Skatteverket sex månader på sig att gå till tryckeriets kunder och begära tillbaka pengarna, eftersom dessa kunder ju felaktigt fått avdrag för 25 procent moms, medan de bara borde ha betalat sex procent.

När Skatteverket skickar dessa krav till tryckeriernas kunder, har de normalt två veckor på sig att betala. Kunderna ska alltså på två veckor antingen få tryckeriet att frivilligt betala eller stämma tryckeriet och sedan eventuellt få pengarna från tryckeriet. Hur lång tid detta kan ta, kan bara spekuleras i. Säkert är emellertid att ett stort antal förlag och andra mindre kunder kommer att ha tvingats i konkurs av Skatteverkets krav, långt innan de sedan får kompensation av tryckeriet.

Riktigt oroliga ska kunder till konkurser, som till exempel STC, Kristianstads Boktryckeri och Alfaprint vara. Där kan konkursförvaltaren få in pengarna och dela ut dem till fordringsägarna. När kunderna sedan kommer och begär återbetalning, är konkursen stängd och inga pengar betalas ut.

Ska då tryckerierna låta bli att begära återbetalning? Detta är naturligtvis vad Skatteverkat vill skrämma dem till. Men det finns ingen prejudicerande dom och vi vet inte om Skatteverket har rätt att kräva pengarna tillbaka.

Rådet till tryckerierna är därför att begära återbetalning och sedan ligga på pengarna i sex månader. Har ingenting hänt, kan de antagligen behålla dem eller dela dem med sin kund enligt avtal som var och en själv kommer överens om. Har Skatteverket krävt pengarna från kunderna, får tryckerierna snabbt betala ut hela summan till de drabbade kunderna, så att inte dessa blir drabbade.

Det är nästan oundvikligt att Skatteverket i Sverige de närmsta åren kommer att vara fullt sysselsatta med att titta på enskilda trycksaker och bedöma huruvida de skulle ha haft sex eller 25 procent moms och sedan snurra runt processer och krav. Alternativet är att Skatteverket snabbt fattar ett direktiv om att inte trakassera de stackars kunderna, som är de stora förlorarna i detta. Men ingen jag talar med kan påminna sig något fall där Skatteverket på förhand givit upp tanken på en intäkt.

Läs vidare

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449