De växthusgaser som släpps ut i samband med produktionen av en enda dagstidning under dess livscykel motsvarar en bilresa på en kilometer. För en bok är motsvarigheten en bilresa på sju kilometer. Det visar ett stort forskningsprojekt vid finska VTT Technical Research Centre.
I det treåriga projektet har man undersökt koldioxidavtrycket (carbon footprint) och annan miljöpåverkan från dagstidningar, tidskrifter, fotoböcker, böcker och broschyrer. Fallstudierna baseras på produkternas totala livscykel från vagga till grav. Således har man analyserat fiberanskaffning, pappersproduktion, tryck, transport, användning, återvinning och återvinningshantering.
Den största miljöpåverkan för dagstidningar kommer från energianvändningen under själva produktionen och transporten av massa, papper och färdiga dagstidningar.
Enligt VTT står växthusgasutsläppen från elanvändningen för 50 procent av det totala koldioxidavtrycket för en typisk finsk dagstidning. Om man istället använder grön el, från vind- eller vattenkraft, sjunker utsläppen med runt 40 procent.
Resultatet från forskningen visar att de trycksaker som de finska hushållen konsumerade 2005 – som böcker, dagstidningar och broschyrer, stod för runt en procent av den totala klimatpåverkan. Den största klimatpåverkan kom från bostäder (28%), mat (16%) och transporter (13%).
________________________________________________________
OM FORSKNINGSPROJEKTET
Det treåriga projektet utfördes på begäran av Tekes – utvecklingscentralen för teknologi och innovationer och koordinerades av VTT Technical Research Centre of Finland. Projektet utfördes i samarbete med Finlands Miljöcentral (SYKE), branschorganisationen FinnMedia, Metropolia universitet, tryckerier samt organisationer relaterade till den grafiska branschen. Forskningen har sponsrats av GTTS, Metsäliitto Group, Myllykoski Corporation, Stora Enso Group och UPM-Kymmene.