Appar leder till återvändsgränd

PUBLICERAD: 17 maj 2011
UPPDATERAD: 14 november

Appen har verkligen blivit ett begrepp, och alla i kommunikationsbranschen pratar om den som något som har kommit för att stanna för alltid. I januari i år hade Apples 350 000 appar laddats ner totalt över tio miljarder gånger, enligt Wikipedia.

Många i den grafiska branschen satsar på att utveckla egna appar (till exempel Sollefteå Tryckeri, Strokirk-Landströms och Ricoh), men också på att utveckla nya tjänster där man hjälper kunderna att producera appar och innehåll till appar (till exempel Sörmlands Grafiska). Själv har jag skrivit på den här sidan om de stora möjligheter som finns i att hjälpa kunderna med just detta.

I detta investeras det både tid och pengar för att utveckla ny kompetens, och det är fantastiskt bra. Precis det som vi behöver göra i branschen för att behålla kunderna när trycksaksproduktionen minskar.

Men det är extremt viktigt att se de förändringar som kommer, för det är lätt att fastna i ett utvecklingsspår som leder in i en återvändsgränd. Glöm inte att det bara är lite mer än ett år sedan – den 3 april 2010 – som Ipad började säljas i USA. Det är en ung teknik och mycket kommer att förändras. En trend som syns tydligt är att företagen, framförallt innehållsproducenter som till exempel förlag, börjar titta på alternativ till appen så som den ser ut idag.

Det handlar om tre saker som driver förändringen:

1. De olika ”butikerna” för apparna – till exempel App Store och Android Market – sätter sina egna regler, och i Apples fall tar man 30 procent av intäkterna. Detta är ett bekymmer för förlagen.

2. Förlagen får ytterligare en produktion, utöver tidningen och webben, som tar tid och kostar pengar.

3. I takt med att det kommer fler surfplattor tvingas man producera olika versioner av sina appar som är anpassade till de olika operativsystemen, men också till olika skärmstorlekar.

Det som nu kommer är så kallade webbappar. Dessa har samma funktioner som vanliga appar, men du kommer åt dem direkt i den vanliga webbläsaren – som på en Ipad i Safari. Se det som en blandning mellan en webbplats och en app. Man har inte lika bra kontroll över form och typografi, men det räcker att göra en version av appen – den kan användas på alla surfplattor och telefoner oavsett märke och storlek.

Det finns många fördelar med en webbapp. Innehållet kan komma från webbpubliceringssystemet som de flesta redan har och man slipper därför producera en tredje version av till exempel sin tidning. Man får också hela intäkten från kunden när appen säljs via den egna webbplatsen.

Affärstidningen Fortune i USA har redan lanserat en webbapp för sin 500-lista. Man säger att man slipper ställa upp på reglerna som ställs i app-butikerna och att man slipper betala för distributionen. Både Sports Illustrated och Skiing Interactive har gjort samma sak. Och detta är tidningar som tidigt var ute med vanliga appar.

Det blir lättare att få ut innehållet, samtidigt som sättet att publicera informationen förändras igen – kanske är det inte Indesign som är appens ”motor” längre. Det som talar emot den här utvecklingen är Apple som har en stor intäkt i sin App Store, Adobe som vill sälja sina verktyg för publicering i just appar och alla andra företag som utvecklar och säljer tjänster till en ”industri” som bara efter några år omsätter över två miljarder dollar.

Länkar och exempel finns här.

Läs vidare

System för att automatisera produktionen

Automation, framtidssäkring och digitalisering står i fokus i Omikais monter. Företaget erbjuder ett molnbaserat ERP-system specialiserat för tryck- och förpackningsbranschen.
Omikai

Visutech storsatsar med dubbla montrar

Visutech satsar stort på årets Sign & Print Scandinavia. I två montrar kommer de visa upp flera olika trycktekniker, sin säljframgång inom arkinkjet och nyheterna i produktportföljen hos den nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech Kyocera

Papper och plåtar från tryckerier för tryckerier

Med priser upp som är upp till 50 procent lägre och med obegränsad tillgång till högkvalitativt papper och premiumtryckplåtar ger Unitedprint tryckerier i hela Europa konkurrenskraftig tillgång till sina viktigaste material.
UP3 w

Skyltföretag har tillväxt i sikte

Efter två års samarbete förtätas Skyltfokus och HM Screen helt och hållet. Nu väntar namnbyte, bolagsfusion och satsningar.
Skyltfokus

Senaste nytt

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Dataline vill växa i Norden

Under Sign&Print Scandinavia gick Dataline ut med nyheten att företaget förvärvat finska mjukvaran Arkki ERP. Det firades i montern under mässans sista dag.
Dataline

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Signtools tog med nytt monteringsbord från Värmland

Signtools hade en helt färsk nyhet på Sign&Print-mässan med sitt nya monteringsbord från CWT. I montern stod också flera Tractus 3D-skrivare och arbetade vilket fick många att stanna till och titta.
512D6397-8667-47B9-AE9B-5FE97FE36F5F