Tryckkvalitet för färre pengar

PUBLICERAD: 5 juni 2011
UPPDATERAD: 14 november

Efter att alla stora tryckerier investerat i digitaltryck, så jagar leverantörerna nu för att få tag i de mindre tryckerierna. Kravet på tryckkvalitet är detsamma som hos de stora köparna, men de små klarar sig med något lägre hastighet per minut och – det mycket viktiga – talet för rekommenderad månadsvolym. Det senare talet gånger 60 månader avslöjar vad delarna i maskinen dimensionerats för att tåla.

I måndags släppte Ricoh tre helt nya maskiner, med samma tryckkvalitet som flaggskeppet C901, men med lägre prestanda. Den nya C751-serien producerar 75 sidor (istället för 90) per minut och har en månadskapacitet på 350 000 (istället för 580 000) A4-sidor

Den nya maskinserien har fått ny färg, ett helt nytt och lite rundare utseende och ska utgöra plattformen för kommande Ricoh maskiner. Det berättar Graham Kennedy (på bild), som är ansvarig för produkten hos Ricoh.

Laserteknik för högre upplösning

Ricohs nya skrivare använder lasertekniken VCsel, som arbetar med en upplösning på hela 4800 dpi. VCsel är förkortning av vertical-cavity surface-emitting laser och tar hänsyn till om papperet är förskjutet, har vuxit eller dragit ihop sig. Registreringen av ändrade egenskaper i papperet, är något som maskinen tar hänsyn till.

– Med Pro C901 ändrade vi tonertekniken från silikon till vax som bas. Med Pro C751 får vi en helt ny plattform med en laserteknik, som skvallrar om vart Ricoh rör sig under de närmsta åren, sade Graham Kennedy.

Lägre ytvikt

En annan nyhet är en nyutvecklad kylenhet med flytande kylmedel. Istället för att luftkyla fusern kyls den med kemi – vilket går väldigt mycket snabbare. Om du i 901-modellen går från att ha kört på tjockt papper (där kraftig fusning krävs) så tar det tid att kyla innan du kan gå över till att köra på tunnare papper. I de nya maskinerna kyls fusern direkt.

Apropå att gå till tunnare papper har detta också förbättrats radikalt i den nya maskinen. 52 grams papper kan nu användas, så här öppnas hela tidningsmarknaden. Eller tänk dig instruktioner i flygplanen som blir en tredjedel lättare. Eller manualer som ska skickas med posten.

C901 eller C751?

Målgrupperna för C751 och C901 kommer att överlappa varandra, men 901 är fortfarande storebror med sin större kapacitet. Vissa efterbehandlingsmoduler finns inte heller för 751. Tyvärr är det också så att efterbehandlingsutrustningen till 901 inte är kompatibel med 751, utan det blir till att köpa nytt.

Läs vidare

Neonchock hos Nize: "Erbjuda något annat"

Färgstarka tryck med neonfärger fångade ögat i Nize Equipments monter under Sign&Print-mässan. Men även en skrivare som kan printa taktila skyltar som bokstavligt talat sticker ut.
Nize 3

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Senaste nytt

Kunden kan byta wrapmaterial på bilen med några klick

Den stora nyheten hos Spandex var det nya 3D-designprogrammet Zeno. Den prenumerationsbaserade tjänsten låter kunden testa olika wrappingmaterial och färger i datorn innan köparen bestämmer sig.
DSC_4662

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

Riso satsade allt på ett starkt kort

Riso lät sin nya snabba bläckstråleskrivare Riso Valezus T1200 spela den självklara huvudrollen i sin monter. Tillverkaren vill fylla ett hål på marknaden utanför segment som laser och toner. Det var första gången som modellen T1200 visades för den skandinaviska publiken.
DSC_4959