Framtidens medarbetare är inte anställda

PUBLICERAD: 27 september 2011
UPPDATERAD: 14 november

Jag upplever att det blir fler och fler personer inom kommunikationsbranschen som jobbar som frilansare. De driver sina egna företag – ofta som enskilda firmor – och jobbar med produktion åt många olika företag.

De allra flesta jag stöter på är mellan 25 och 40 år och främsta skälet till att man väljer denna form för sitt arbete är att man styr mer över sin egen tid. Man bestämmer själv när man kommer och går vilket skapar stor flexibilitet när man ska få ihop familj, fritid och arbete på ett bra sätt. Att arbeta som egen ger en känsla av frihet som är svår att få när man är fast anställd.

Naturligtvis finns det utmaningar och risker. Det är tryggt och stabilt att vara anställd och förmånerna är många. Sjuk- och pensionsförsäkringar, semesterersättning och kanske några månaders uppsägningstid med betald lön. Saker man kanske inte tänker på när man är anställd men som blir väldigt uppenbara när man jobbar ensam.

Jag tror att en av anledningarna till att fler väljer frilans som sin arbetsform är att man får större makt över sina egna möjligheter i kristider. I takt med att konjunktursvängningarna blir snabbare och företag oftare säger upp personal ökar risken att bli uppsagd och att man inte har ett jobb att gå till. Som frilansare sprider man risken på flera olika företag. Om det ena går dåligt kanske något annat går bättre.

Det handlar också om att ha rätt kompetens till rätt jobb och detta gäller både ”arbetarna” och företagen. Att ha en stor personalstyrka med en viss kompetens skapar problem om man får in jobb som kräver annan kompetens än den som finns hos de anställda. Samma sak för en frilansare som kan skräddarsy sina uppdrag efter hur man vill se sin kompetens utvecklas.

Många frilansare har den senaste tiden samlats i olika typer av nätverk för att göra sina tjänster mer tillgängliga. Dessa nätverk bildar till och med inofficiella företag som förmedlar uppdrag för stora värden. Vissa organiserar sig enkelt genom en grupp på Facebook. Andra är mer officiella, som till exempel byrån Reklambanken, som är 60 personer men kontoret är bara 40 kvadratmeter. Antalet anställda är noll och arbetsgrupper sätts ihop till varje uppdrag. Nystartade nätverket Sveriges Frilansare kopplar ihop frilansarna med sina uppdragsgivare. Listan på exempel kan göras mycket längre.

Så nu när debatten om bemanningsföretagen pågår som bäst så ska man inte tro att det bara är företagen som har fördel av att kunna hyra in personal för att tackla toppar och dalar i produktionen. Det är faktiskt så att många personer som jobbar med produktion av kommunikation inte vill ha en fast anställning.

Vi kommer att få se nya företag som bygger upp sin producerande personalstyrka med få anställda och som kan erbjuda sina kunder rätt kompetens vid rätt tidpunkt. Snabbrörliga företag med låga fasta kostnader. Alla företag kan naturligtvis utnyttja den växande skaran av frilansare – och nu är det dessutom lättare att hitta dem genom de olika nätverken.

En lista finns på branschkoll.se/agi474.

Läs vidare

Anmäl dig till "Wrap & Remix by Antalis"

Antalis lanserar en helt ny tävling utöver det vanliga, med helt fantastiska priser att vinna. Bl.a en ikonisk 1965 Ford Mustang 350GT V8, HP Latex 630 Print & Cut eller VIP biljetter för Formel 1 Grand Prix i Italien. Tävlingen pågår från 1/2 till 30/6 2024.
3-main

Livet på en pinne för Epson: Lanserar ny fotoskrivare

Epson lanserar en ny foto- och fine-artskrivare som ska höja standarden för användbarhet och kvalitet. Den nya A2-skrivaren är utformad för att uppfylla kraven hos professionella fotografer.
Epson-fotoskrivare

V-TAB köper KB-MEDIA

Halländska digitaltryckeriet KBMEDIA uppgår i V-TAB men kommer finnas kvar som eget varumärke. Förhoppningen är en stark fullserviceaktör i regionen.
v-tab kbmedia

ZetaDisplay köper österrikiskt digitalt skyltföretag

Det digitala skyltföretaget ZetaDisplay gör ännu ett storförvärv i och med köpet av Österrikiska Peakmedia. Malmöföretaget vill vara drivande i konsolideringar på den europeiska marknaden inom digital signage.
ZetaDisplay-web

Senaste nytt

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w

Snabb DTF-affär: ”Funderade bara en halvtimme”

Reklamlabbet i Glasriket hade i några år funderat på att uppgradera sitt textiltryck. När de fick höra talas om Mimakis DTF-lösning slog de till direkt. Företaget har även utökat med fler maskiner – och personal.
RL Fredrik Sara 2