Reklamrekord följs av avmattning

PUBLICERAD: 6 oktober 2011
UPPDATERAD: 6 oktober

Den senaste prognosen från IRM pekar på att reklammarknaden kommer att slå omsättningsrekord både 2011 och 2012. Tillväxten 2011 bedöms landa på 5,5 procent, medan reklammarknaden förväntas växa med knappt 1 procent under 2012.

Det efterfrågetryck och den tillväxt som kännetecknat marknaden under första halvan av 2011 bedöms mattas av redan under det tredje kvartalet och omsättningen förväntas bli drygt 32 miljarder kronor totalt. För 2012 beräknas tillväxten endast nå strax under 1 procent, vilket innebär en totalomsättning på nära 33 miljarder kronor. Även detta innebär ett nytt rekord.

– Allt talar för att det högtryck som kännetecknat första halvåret 2011 kommer att dämpas något under resten av året. Under nästa år förväntas tillväxten avta rejält. Trots det bedöms reklammarknaden visa viss tillväxt även 2012, säger IRM:s vd Magnus Anshelm.

Prognosen bygger på att Sveriges bruttonationalprodukt kommer att växa med ungefär en procent under 2012. Det förutsätter att Grekland inte går i konkurs eller att den amerikanska ekonomin inte går in i en djup lågkonjunktur. Sker något av detta kommer Sveriges samhällsekonomi påverkas i mycket hög grad, något som i sin tur skulle innebära att medieinvesteringarna minskar, menar IRM.

De långsiktiga strukturella förändringarna, som innebär att digitala medier och TV ökar sina andelar samtidigt som tryckta medier minskar sina andelar, kommer att öka i hastighet när reklamkonjunkturen försvagas under 2012.

Förutom internet- och TV-reklamen förväntas mobilreklamen växa starkt under 2011 och 2012. Dagspressen och flertalet andra tryckta medier, som har uppvisat en återhämtning det senaste året, beräknas minska sina annonsintäkter under 2012.

Läs vidare

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

”Länge sedan vi sålde så mycket på en mässa”

Mimakis rullbaserade DTF-printer var hett stoff i Signcoms monter under Sign&Print Scandinavia. Under mässan offentliggjordes även en annan rykande färsk nyhet från Mimaki: en print and cut-skrivare med UV LED i 330-serien.
2D96C53C-971F-4488-A861-63CD0E74549A_1_100_o

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Senaste nytt

Kunden kan byta wrapmaterial på bilen med några klick

Den stora nyheten hos Spandex var det nya 3D-designprogrammet Zeno. Den prenumerationsbaserade tjänsten låter kunden testa olika wrappingmaterial och färger i datorn innan köparen bestämmer sig.
DSC_4662

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

Riso satsade allt på ett starkt kort

Riso lät sin nya snabba bläckstråleskrivare Riso Valezus T1200 spela den självklara huvudrollen i sin monter. Tillverkaren vill fylla ett hål på marknaden utanför segment som laser och toner. Det var första gången som modellen T1200 visades för den skandinaviska publiken.
DSC_4959