Utan att behöva köpa till någonting, går det att arbeta med variabeldata i både Photoshop, Illustrator och Indesign. Inför Variabeldatakursen den 22-23 november i Stockholm, pratade vi med Jakob Norstedt-Moberg, som har en hel del tips för den som vill göra sina trycksaker mer personliga.
– På Mittuniversitetet, där jag är lärare, har vi länge utbildat i olika program för variabeldata. Men i och med nya Pdf/VT formatet öppnades det upp för att kunna använda de funktioner som redan finns i företagets helt vanliga CS-paket (Indesign, Illustrator och Photoshop). Varje bild rippas nu bara en gång, även om den förekommer i olika varianter i 1000 dokument. Samma sak gäller variabla texter. Så tusentals sidor med variabeldata fyller inte längre tusentals gånger mer än en sida – utan kanske bara som tre-fyra sidor, beroende på detta.
– Problemet med att arbeta med variabeldata i CS-paketet, är att det inte är särskilt väl dokumenterat. Det här är inte funktioner som Adobe själva lyfter fram. Ändå kan du både arbeta med variabla bilder, variabla texter i bilder och texter som följer tredimensionella Bezier-banor som skapats i Illustrator. Men det är inte lika enkelt som med ett skräddarsytt variabeldataprogram. Å andra sidan är det gratis, om du redan har CS-paketet.
Paketeringen begränsar
– Det som skiljer programmen i Creative Suite (CS-paketet) från de kommersiella variabeldatapaketen är att det finns begränsningar men också paketeringen – man måste vara medveten om hur man själv knyter ihop det här på ett bra sätt. Det finns ingen dokumentation, så den har jag själv fått skapa.
– Det är inte så märkvärdigt hur man använder variabeldata i CS-paketet. Men antagligen har de här funktionerna olika ursprung, för det är helt olika uppbyggt i Photoshop och Illustrator.
– I Photoshop är databasen baserad på en tabellfil som exempelvis kan komma från Excel. Så jobbar man också i Indesign, medan Illustrator vill ha xml-baserat data.
XML är ett språk för att strukturera datainformation på ett hierarkiskt sätt. Ett sätt att beskriva att en underrubrik ligger under en huvudrubrik och brödtext ligger under mellanrubriken.
Små eller jättestora filer
Hittills har det varit så, att om jag gör ett variabeldatajobb utan att använda något av de specialprogram som finns för det, så har jag fått väldigt stora filer. Har jag bytt namn eller bild mellan dokumenten, så har hela sidan rippats om och lagts som en egen fil.
Allt förändrades den 1 juli i år, när den reviderade standarden Pdf/VT kom. Den är baserad på Pdf/X-4 och säkerställer att variabla objekt i sidorna bara rippas en gång. Så exempelvis en fil med ett par tusen variabla sidor, som innan kunde fylla 16 000 MB, fyller nu totalt 8 MB.
– Fortfarande är det dock så att det kan ta ett antal timmar för en vanlig skrivbordsdator att skapa de flätade filerna, utifrån de kriterier du lägger i de olika programmen, säger Jakob Norstedt-Moberg. Men resultatet kan vara en sida med personaliserade element som följer en kurva som skapats i Illustrator och som har en bild i vilken det står en unik negativ text.
– Texten i bilderna är dock hämtad från en vanlig font. Vill du skapa en egen font, bestående av molnbitar, fåglar eller något annat kul, så är Directsmile bäst på det. Xmpie har en halvkrånglig lösning, men det går att göra där också. Men du kan inte göra det enbart med CS-paketet.
Photoshop och Illustrator
Med Photoshop kan du både byta ut texter i lager. Men du kan också byta ut lager och du kan tända och släcka lager. Det kan ge ganska komplexa funktioner.
I Illustrator kan du göra olika objekt dynamiska genom att variera synligheten på objektet eller variera texten, genom att länka den till en databas. Har texten i dokumentet vissa egenskaper, så förs de egenskaperna över till den nya texten.
Det som ligger närmst till hands när det gäller Indesign, är företagsprofiler och skapa de grafiska elementen som ska finnas med dynamiskt. Själva har vi, när vi funderat på exempel i Illustrator, tänkt att vi kan ha tecknade figurer. Vi hade en student som gjorde ett variabelt seriealbum som delades ut i en affär. Det var kul att bygga upp de olika seriefigurerna som objekt där. I princip skulle man kunna lägga in en teckning av barnet här och se till att det flätas in i själva serien, med rätt mössa, färg på klädsel etc.
Håller seminarium
Den 22 och 23 november arrangerar AGI:s konferensbolag Agilium en två dagar lång utbildning tillsammans med Jakob Norstedt-Moberg, Anneli Jernberg och Malin Wedin, som i vardagen utbildar grafiska produktionsledare på Mittuniversitet i Örnsköldsvik.
– Det finns en rad fällor, som exempelvis att ha rätt antal kolumner i Photoshop, så att det inte blir fel, säger Jakob Norstedt-Moberg. När vi satt ihop den här kursen, har vi gjort det så att deltagarna på två dagar både ska lära sig att arbeta kreativt och komma igång med ett eget variabeldataprojekt redan under kursen. Men vi kräver att deltagarna kan CS-paketet (åtminstone Photoshop och Indesign) innan de kommer, så att utbildningen blir effektiv.
EXEMPEL
Jag har en bild i mitt arkiv, föreställande en man som håller en bok framför sig.
Jag tog upp den i Photoshop och lade dit en egen text som anpassades så att den skulle luta och följa boken. Jag lade också på en skugga på texten, så att den inte skulle vara så skarp för boken var inte skarp och händerna på bilden var inte så skarpa. Så även detta att luta texten gjorde jag i Photoshop.
Sedan tog jag vårt arkiv med medarbetare på avdelningen. Jag lade in tre personer som varsitt lager i Photoshop, så att de skulle passa in. Egentligen ligger alla tre ansiktena på. Med hjälp av databasen tänder och släcker jag de olika lagren. Det hade också kunnat vara bilder jag hämtade in utifrån.
Sedan gjorde jag slipsens färg i tre lager.
Jag har ingen koppling mellan ansikte, titel på boken och slipsens färg. Så datafilen kan fritt blanda ihop rätt mix av de här tre egenskaperna.
Sedan är datum för föreläsningen och lärarens namn variabelt. Det är egentligen samma datafil som innan använts för Photoshop och där hämtas datumet.