Manroland Sverige kör vidare

PUBLICERAD: 29 november 2011
UPPDATERAD: 14 november

I fredags gav ledningen i tyska Manroland upp och lämnade över företaget i en konkursförvaltares händer. Detta var kulmen på en lång tids sökande efter ny finansiering.

I Sverige finns det helägda dotterbolaget Manroland Sverige AB, som drivs av vd Owe Karlsson.

Manroland har en solid balansräkning, när man granskar deras bokslut för 2010, så de bör klara att betala leverantörer kontant, vilket ofta krävs i sådana här situationer.

– Eftersom moderbolaget är i konkurs, måste vi dock upprätta en kontrollbalansräkning, vilket vi håller på med nu.

– Den svenska serviceorganisationen arbetar som vanligt. Den tyska konkursförvaltaren driver också företaget vidare under konkursen, så att vi får de delar vi behöver. Samma sak gäller den tidningspress som vi håller på att avsluta installationen av på Pressgrannar. Arbetet med den fortskrider enligt plan.

– Det som vi nu gör är att avvakta med att sälja fler Manroland-tryckpressar tills vi sett vad som händer med vårt moderbolag. Istället fokuserar vi försäljningen på japanska Ryobi-pressar där vi sålt flera maskiner som är på väg att installeras.

– Jag har en otrolig organisation. De har alltid backat upp mig. Det stärker oss hela tiden. De jobbar på precis som vanligt och fokuserar på våra kunder och deras behov. Själv hoppas jag på en rekonstruktion i vårt moderbolag så att vi kan komma igång igen även med försäljningen.

– I dag är jag glad för att jag valde en försiktig och långsiktig strategi när jag tillträdde som vd 2006. Jag kom då från den lönsamma rulloffsetdivisionen och sedan mitt tillträde har även arksidan varit lönsam, säger Owe Karlsson, som dock avslutar med att påpeka att han givit order om sträng kostnadskontroll på allting.

 

Läs vidare

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Senaste nytt

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)