GFFs årsmöte diskuterar morgondagens idéer

PUBLICERAD: 19 april 2012
UPPDATERAD: 19 april

– Ipad är inte den sista produkten som utvecklas. Redan nästa år kommer Samsung med en vikbar skärm och sedan är vi nära det tidningsformat vi känner i dag. Men istället för att bläddra, så drar jag fingret över skärmen – som kanske är mjuk och tunn – och nästa sida visar sig. Det säger Johan Ronnestam i sitt inledningsanförande på Grafiska Företagens årsmöte i dag.

– Höj priset på det som är kvalitet. Det som är enklare måste göras ännu billigare. Du kan gärna satsa ännu mer på kvalitativt imponerande produkter. Jag beställde hellre en handinbunden gästbok från en duktig bokbindare, istället för att köpa en i varuhuset.

– Apple anpassar sig till att människan helst vill välja mellan tre saker. Skärmar finns i 11, 13 och 15 tum. Sedan kan du välja tre olika minnesstorlekar och så vidare. När jag går till tryckeriet blir jag istället frågad en massa om pappersval och tryck. Gör det enklare, avslutar Johan Ronnestam.

 

VTT

Med nära 300 miljoner euro i omsättning är VTT det största grafiska forskningscentret i Norden. Där finns mycket kunskap om allt från tryckta kretsar till biokemi. VTT arbetar både på beställning av näringslivet och finska staten. Man har också egna pengar där man helst själv styr vad som forskas inom.

– Vi ser överkapacitet inom konventionellt tryck medan förpackningstrycket håller ställningarna, säger Pertti Moilanen från VTT. Han ser tre vägar framåt för tryckeriet.

1. Effektivare produktion av tryck. Här förutsätts en övergång till att trycka rullar istället för ark.

2. Ökat värde i trycksaken.

3. Produkter som inte är medier, till exempel 3D.

Acceptansen av QR-koder är långsam. Hoppet står mer till NRC-koderna där man även kan beställa och betala direkt.

Tänk dig att allting är tekniskt möjligt. Begränsa dig istället utifrån vad du är beredd att betala.

Tänk på att allt är möjligt, men fråga dig vad du kan ta betalt för. Grundprincipen här är att du går från en produktbaserad betalning till tjänstebaserad betalning.

 

 

Arkitektkopia

VD Lars Franzén på Arkitektkopia såg efterfrågan på ritningar stadigt minska. Istället för att då kapitulera, tittade han på hur annat kunde tillföras, så att företaget istället kunde växa. Det här blev speciellt viktigt efter krisen 2008, då många företag blev vilsna. 2010 var vinsten uppe i drygt sju procent av omsättningen på drygt 200 miljoner. Året efter växte både omsättning och vinst och nu är man i full gång med 2012. Medverkande till resultatet är Byggnet, där byggföretagen har sina ritningar samt en rad nya tjänster.

– Ett exempel på en ny produkt är att vi har velat lyfta fram de inhouse verksamheter som normalt inte syns i tävlingar. Det görs genom en tävling där det i år kom 150 bidrag. Många är från företag som inte dittills varit kunder hos Arkitektkopia. Det har givit en naturlig orsak att kontakta dem.

Arkitektkopia har också gjort sin första App, vilket samtidigt är den första patentsökta produkten under företagets 61-åriga historia. På varje ritning genereras en qr-kod. Denna läses av och då får man fram gällande bygghandling. Ser man då att något blir fel, så tar man en bild och skickar iväg till ansvarig. Man sparar enormt med tid och pengar genom att snabba upp det här flödet. Den har nu sålts till flera, bland annat till Sveriges största teknikkonsult.

– Jag tror också att detta leder till att vi får göra fler ritningar och får bättre betalt, säger Lars Franzén.

– Vi har inte plockat in konsulter utifrån. Allt vi har förverkligat är sådant som redan fanns inom företagets väggar. Vi har jobbat mycket med Lean och det har givit resultat.

 

Publit

Per Helin är vd och en av initiativtagarna till företaget Publit. Det är ett företag som producerar drygt 5000 bokexemplar i månaden och omsatte sex miljoner kronor i fjol.

– Varje bok är unik. Beställer jag 20 exemplar, så betraktas det som 20 beställningar. Arbetar på att varje exemplar ska ha en unik qr-kod, så att det kan användas i marknadsföringssyfte.

– I snitt trycker vi 18,8 exemplar av varje titel. 2309 av böckerna har sålts genom internetbokhandel och 2721 böcker genom bokhandlar. I princip hade ingen av de böcker vi trycker varit tryckta om inte vi gjorde det.

– Det alla talar om nu, är att sälja direkt till slutkunden. Det är inte viktigt för att ersätta bokhandeln. Det viktiga är istället att komma i egen dialog med kunderna. Därmed får förlaget en bättre möjlighet att förstå kunden och vad denne vill ha.

 

Senaste nytt

Ny produktionsskrivare med förbättrad prestanda från Ricoh

Ricoh lanserar en uppgradering av Ricoh Pro C5400 som kombinerar högre kapacitet och förbättrad driftseffektivitet med ökad användarvänlighet.

RICOH_ProC5400-e1749633214252
Ny produktionsskrivare med förbättrad prestanda från Ricoh

Lasergravyren plockade upp stafettpinnen

Nystartade Lasergravyren i Borås såg en öppning på marknaden när ett annat företag gick i konkurs. Idag hjälper de både lokala kunder och industriföretag runt om i Sverige med lasermärkning, gravyr, digitaltryck och transfer.

LasergravyrenDSC_0064
Lasergravyren plockade upp stafettpinnen

Kriget i Israel tvingar Landa till stålbad

Landa Digital Printing (LDP) står inför en smärtsam effektiviseringsprocess då företaget planerar att säga upp över 100 anställda av sin arbetsstyrka på 500, rapporterar den israeliska affärstidningen Globes.

FotoJet---2025-06-17T090318.695
Kriget i Israel tvingar Landa till stålbad

Kodak firar 30 år med termiska plåtar

I år firar Kodak 30-årsjubileet för introduktionen av sina termiska CTP-plåtar. Deras betydelse är fortfarande stor för offsetmarknaden, som fortsatt är den dominerande tryckmetoden.

MAGNUS-Q800_MPL_closed
Kodak firar 30 år med termiska plåtar

Läs vidare

Cloudlab vill hjälpa tryckerierna med e-handel

Tyska Cloudlab Solutions är en etablerad leverantör av web-to-print-lösningar inom både tryck och förpackning. Med nya versionen X3 tar företaget hjälp av AI när det gäller bland annat design och prissättning.

Cloudlab
Cloudlab vill hjälpa tryckerierna med e-handel

Rullskrivare med helt ny inkjetteknologi

Mutoh har utvecklat en inkjetskrivare med Fujifilms AQUAFUZE-teknologi med ett nytt vattenbaserat UV-bläck. Denna visas under Drupa tillsammans med bland annat Direct-to-Object-skrivaren XpertJet 1462 som precis vunnit en EDP Award.

Mutoh 1
Rullskrivare med helt ny inkjetteknologi

Heidelberg breddar med inkjet-portfölj

Den stora nyheten i Heidelbergs Drupa-monter var lanseringen av deras två nya inkjetpressar som de marknadsför i samarbete med Canon, men under eget namn och i egen förpackning. Därmed kommer de två maskinerna att heta Jetfire 50 respektive 75, vilket speglar formaten B3 och B2.

heidel_01
Heidelberg breddar med inkjet-portfölj

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.

FotoJet-(79)
Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam