Kakor sticker ut med ny design

PUBLICERAD: 28 maj 2012
UPPDATERAD: 28 maj

Kaktillverkaren Gille har fått ny förpackningsdesign och en modernisering av varumärket. Uppdraget gick till designbyrån BVD i Stockholm.

Med tanke på att småkakor är impulsvaror och dessutom ganska lika varandra i utseende är det ofta förpackningsdesignen som är avgörande för vad konsumenten väljer.

– Förpackningsdesignen är oerhört viktig. Enkelt uttryckt: Syns vi inte, finns vi inte. Den ska vara särskiljande så att konsumenten kan hitta produkten för att kunna köpa den, säger Joacim Nordberg, projektledare på designbyrån BVD.
Gilles förpackningar har traditionellt sett varit ganska bleka med sitt svenska landskap i brun siluett på vit botten, men med den nya förpackningsdesignen sticker varumärket ut på livsmedelsbutikernas hyllor så att kakorna blir lätta att hitta för konsumenten.

– God förpackningsdesign innebär inte att man ständigt ska uppfinna nya saker, utan har en botten i varumärket. Den förstärker de värden som finns. Den nya förpackningen är genuin, vardagsnära och gladare. Den röd-rosa färgen valde vi att använda för att den är särskiljande, säger Catrin Vagnemark, delägare på BVD.

Den röd-rosa färgen har funnits tidigare i logotypen och används nu i fyra olika mönster. Dessa mönster kommer från den ombonade känsla ett kök inhyser med sina grytlappar, kokböcker, kakkorgar och kökshanddukar, menar man på BVD. Mönstren används på olika delar av sortimentet för att skapa dynamik i butikshyllan, men också för att förtydliga fyra kakkategorier.

– Vi tänker alltid ur ett konsumentperspektiv när vi tar fram en ny design. I ett hemtrevligt kök kompletterar mönster varandra. På samma sätt använder vi mönster för att förtydliga Gillesortimentet, säger Catrin Vagnemark.
Den rosa färgen får sällskap av den svarta färgen som ger ett sobert intryck, en känsla av kvalitet och som för tankarna till bakplåten. Även Gilles logotyp, en gammaldags järnskylt, är svart och förstärker känslan av det hantverk som det innebär att baka goda småkakor.

Gördeln eller sigillet är en annan tydlig förändring på förpackningen. Gördeln har både ett funktionellt och ett estetiskt syfte.

– Den bär all kommunikation och samlar information om kakorna såsom namn, ingredienser, gramvikt osv. På så sätt blir informationen lätt att hitta för konsumenten. Produkten ska dessutom kännas omsluten och omhändertagen, säger Joacim Nordberg.
BVD har haft uppdraget i drygt ett år och Continental Bakeries, som tillverkar och marknadsför varumärket Gille, har provat många designvägar innan dess på resan mot en ny, tydligare identitet.

– Jag insåg redan när jag kom hit för 2,5 år sedan att vi behövde jobba mycket aktivt med vår identitet och design. Vi har gjort en mängd marknadsundersökningar, smaktester och designtester så att vi vet vad konsumenten tycker. Vi har också bjudit in alla inom företaget, från bagare till packare, för att tycka till om nya idéer, säger Micael Györei, vd på Continental Bakeries North Europe.

– Det har fått ta sin tid, men vi har behövt göra denna resa för att landa i något som ger rätt magkänsla, som konsumenten känner igen sig i, och i en förpackningsdesign som håller över tid, säger han.
Lanseringen av den nya förpackningsdesignen började i februari 2012 och fortsätter kontinuerligt under året tills alla kakförpackningar har den nya designen.

Läs vidare

Djupdyk i Mimakis UV-nyheter

I september lanserade Mimaki två produktnyheter: UCJV330-160 och UJV100Plus. Under sina Global Innovation Days gick Mimaki in mer på djupet på de två nya maskinerna inom UV-print.
Mimaki innovation

Canon sätter ljuset på applikationerna

”Du löser inga problem genom att köpa en maskin”. Det säger Anton Strand på Canon. Det är istället hur maskinen används och hur den i sin tur kan generera pengar som är det viktiga. Det är i fokus på Canon Image Factory.
Canon Anton

Släpper verktyg för interaktiv wrapdesign

Den förhandsvisades på Sign&Print-mässan i september och lanseras nu brett på marknaden. Spandex nya tjänst Zeno för visualisering av bildesign och bilfoliering.
Zeno webb

Tryckeri gör vinylresa

Mjölby Tryckeri & Reklam ser synergier och ökat digitaltryck med uppstarten av ett nytt bolag – en sidoverksamhet med pressning av vinyler.
Mjolby4

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera