Bra läge för Grafiska huset

PUBLICERAD: 13 september 2012
UPPDATERAD: 14 november

Hos Grafiska huset i Växjö rullar det på. Sedan Drupa har man sålt fyra ctp-system. I några fall rör det sig om mindre kunder som nu tar steget från film till ctp.

Enligt Magnus Lindwall är det främst två anledningar till denna investeringsvilja.

– För det första är tillgången på film är sämre än tidigare och många tryckerier är tvungna att beställa minimikvantiteter, säger Magnus Lindwall. För det andra har de senaste årens ihopslagningar och avvecklingar gjort att det finns tillgång till bra begagnad utrustning med bara några få år på nacken.

Vad är det för särskilda funktioner som dessa små tryckerier efterfrågar med sin ctp?

– Det som alla efterfrågar idag är framkallningsfria plåtar, dels för att helt slippa hela hanteringen med, och kostnaden för kemikalier. Dessutom är framkallningsutrustningen en investeringskostnad man vill slippa från.

– Även de mindre tryckerierna efterfrågar det som de större tryckerierna ställt som krav i alla år, nämligen en hög grad av automatisering när det gäller laddning och stansning av plåtar inline, detta för att kunna rationalisera produktionen.

Hur garanterar ni att den begagnade ctp-utrustning som ni säljer håller måttet?

– Naturligtvis gör vi en noggrann kontroll av utrustningen innan vi tar in den. Genom att tala med dem som har servat maskinen och kan servicehistoriken samt genom samtal med den personal som använt utrustningen får vi en mycket god bild av vad vi köper in. Jag skulle nog våga påstå att man i många fall vet mer om en begagnad sättare som stått i produktion i några år än en som precis rullat av bandet på fabriken. Dessutom lämnar vi garanti även på begagnat.

Hur ser marknadsläget ut för er just nu?

– Vi har en ganska ljus syn på marknadsläget. Som en liten aktör kan vi erbjuda en unik personlig service och utan att vara bundna till någon specifik tillverkare kan vi vara mer lyhörda för vår kunds verkliga behov. Dessutom är många intresserade av att gå över till framkallningsfria plåtar och där ligger vi tillsammans med vår partner, Kodak, långt framme.

Hur ser ni på framtiden?

– Läget är ganska svårbedömt. Det enda som är säkert är att man inte kan luta sig tillbaka och tro att vi kommer att kunna leva på det som försörjer oss idag 5–10 år framåt. Man måste vara extremt lyhörd och försöka klura ut vart den grafiska industrin är på väg. Därför arbetar vi kontinuerligt med att bredda vårt program framför allt genom att komplettera med lösningar för efterbehandling för både offset och digitaltryck. Vi har bland annat lösningar för personaliserad hårdpärmsbindning och utrustning för nearline/inline UV-lackering för offset och digitaltryck. Dessutom har vi börjat att nosa på digitaltryck med inkjetteknik.

Grafiska huset har levererat följande lösningar:

• Fabriksny Cron ctp 3632 F med Studio-ripp till Lysekilsposten

• Begagnad Heidelberg Suprasetter 74S Autoloader 2008 till LTAB Linköping

• Begagnad Screen 4300E med Trueflow arbetsflöde 2008 till Dynaprint i Solna

• Kodak Magnus II MCU med Prinergy Evo arbetsflöde 2008 till Mjölby Tryckeri

Läs vidare

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2

Scandinavian Print Group expanderar ytterligare

Tryckerikoncernen öppnar plånboken igen.
Esben_Mols_Kabell

Hon blir ny vice vd på Just Nu

Tryckerikedjan hämtar sin nya vice vd internt.
just-nu-3

Senaste nytt

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon visade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2

Scandinavian Print Group expanderar ytterligare

Tryckerikoncernen öppnar plånboken igen.
Esben_Mols_Kabell