Bra läge för Grafiska huset

PUBLICERAD: 13 september 2012
UPPDATERAD: 14 november

Hos Grafiska huset i Växjö rullar det på. Sedan Drupa har man sålt fyra ctp-system. I några fall rör det sig om mindre kunder som nu tar steget från film till ctp.

Enligt Magnus Lindwall är det främst två anledningar till denna investeringsvilja.

– För det första är tillgången på film är sämre än tidigare och många tryckerier är tvungna att beställa minimikvantiteter, säger Magnus Lindwall. För det andra har de senaste årens ihopslagningar och avvecklingar gjort att det finns tillgång till bra begagnad utrustning med bara några få år på nacken.

Vad är det för särskilda funktioner som dessa små tryckerier efterfrågar med sin ctp?

– Det som alla efterfrågar idag är framkallningsfria plåtar, dels för att helt slippa hela hanteringen med, och kostnaden för kemikalier. Dessutom är framkallningsutrustningen en investeringskostnad man vill slippa från.

– Även de mindre tryckerierna efterfrågar det som de större tryckerierna ställt som krav i alla år, nämligen en hög grad av automatisering när det gäller laddning och stansning av plåtar inline, detta för att kunna rationalisera produktionen.

Hur garanterar ni att den begagnade ctp-utrustning som ni säljer håller måttet?

– Naturligtvis gör vi en noggrann kontroll av utrustningen innan vi tar in den. Genom att tala med dem som har servat maskinen och kan servicehistoriken samt genom samtal med den personal som använt utrustningen får vi en mycket god bild av vad vi köper in. Jag skulle nog våga påstå att man i många fall vet mer om en begagnad sättare som stått i produktion i några år än en som precis rullat av bandet på fabriken. Dessutom lämnar vi garanti även på begagnat.

Hur ser marknadsläget ut för er just nu?

– Vi har en ganska ljus syn på marknadsläget. Som en liten aktör kan vi erbjuda en unik personlig service och utan att vara bundna till någon specifik tillverkare kan vi vara mer lyhörda för vår kunds verkliga behov. Dessutom är många intresserade av att gå över till framkallningsfria plåtar och där ligger vi tillsammans med vår partner, Kodak, långt framme.

Hur ser ni på framtiden?

– Läget är ganska svårbedömt. Det enda som är säkert är att man inte kan luta sig tillbaka och tro att vi kommer att kunna leva på det som försörjer oss idag 5–10 år framåt. Man måste vara extremt lyhörd och försöka klura ut vart den grafiska industrin är på väg. Därför arbetar vi kontinuerligt med att bredda vårt program framför allt genom att komplettera med lösningar för efterbehandling för både offset och digitaltryck. Vi har bland annat lösningar för personaliserad hårdpärmsbindning och utrustning för nearline/inline UV-lackering för offset och digitaltryck. Dessutom har vi börjat att nosa på digitaltryck med inkjetteknik.

Grafiska huset har levererat följande lösningar:

• Fabriksny Cron ctp 3632 F med Studio-ripp till Lysekilsposten

• Begagnad Heidelberg Suprasetter 74S Autoloader 2008 till LTAB Linköping

• Begagnad Screen 4300E med Trueflow arbetsflöde 2008 till Dynaprint i Solna

• Kodak Magnus II MCU med Prinergy Evo arbetsflöde 2008 till Mjölby Tryckeri

Läs vidare

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar Scandraft

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar viscom-återförsäljaren Scandraft med huvudkontor i Mölnlycke. Samtidigt blir Anders Trillkott vd för hela koncernen.
Anders Trillkott

Signcom startar inspirerande evenemangsserie

Den grafiska återförsäljaren Signcom startar en serie med sammankomster för att inspirera skylt- print- och dekortillverkare till utveckling. Första temat handlar om hur UV-print kan revolutionera företagens arbete med fönsterdekor.
Simon-Nyman

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera