Skrivare använder vatten istället för bläck

PUBLICERAD: 4 februari 2014
UPPDATERAD: 14 november

waterjet

Ett gäng kinesiska forskare har utvecklat en inkjetbaserad skrivare som skriver ut med vatten istället för bläck. Eftersom papperet är förbehandlat skapas en kemisk reaktion som gör att vattnet framträder som färg. Dock inte för alltid – efter ett dygn försvinner utskriften.

Syftet med tekniken är att undersöka hur man kan återanvända pappersark om och om igen. Hittills har man kunnat återanvända utskrifter ett dussintal gånger.

– Flera internationella undersökningar visar att runt 40 procent av alla kontorsutskrifter slängs efter att de lästs, säger Sean Xiao-An Zhang, kemiprofessor vid Lilin university i Kina och en av deltagarna i forskarlaget.

Papperet som används är förbehandlat med ett osynligt bläck som framträder i kontakt med vatten. Men trycket håller bara i runt 22 timmar i temperaturer under 35 grader celsius eftersom vattnet avdunstar från papperet. Vid högre temperaturer försvinner trycket fortare.

 

Läs vidare

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Åtta45 förvärvar grafiskt företag

Åtta45 Print & Media öppnar plånboken och köper ett grafiskt bolag i Stockholm.
åtta45-webb

Hon startar ny era för Kaffe Skog & Tryck

Mia Vindelhed kommer senast från skidbranschen. Nu glider hon in och tar över tryckeriet och pappershandelns Kaffe Skog & Tryck i Västerbottniska Vindeln norr om Umeå.
mia1

Mässpremiär på Drupa för Zünds Q-Line

Den schweiziska skärbordstillverkaren Zünd ställer ut under mottot ”Performance across the board” och tar med sig Q-Line som lanserades förra våren och nu visas på en mässa för första gången.
Zund 2

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm