Sverige föregångare inom tryckt elektronik

PUBLICERAD: 12 februari 2014
UPPDATERAD: 14 november

printed_electronics

I stark konkurrens från storföretag och andra aktörer i Europa har testmiljön för produktion av tryckt elektronik i Norrköping, PEA Manufacturing, utsetts till europeisk ”pilot line demonstrator” och ska fungera som en modell.

PEA Manufacturing blir därmed föremål för studier kring hur man skapar och utvecklar en lyckad testmiljö för prototyp- och produktionsutveckling.
Projektet kommer att pågå under 2014 med syfte att lärdomar och kunskap från PEA Manufacturing ska komma resten av EU till godo. Det övergripande målet för projektet är att kartlägga hur Pilot produktionsanläggningar kan hjälpa till att överbrygga gapet mellan forskningsresultat och produktion av nya produkter som skapar tillväxt i EU.

Göran Gustafsson (på bild), avdelningschef för Tryckt elektronik på Acreo Swedish ICT och Tommy, Höglund, projektledare för Printed Electronics Arena, PEA, skickade in ansökan:

– Vi är glada att vår ansökan och produktionsmiljö får den här positiva responsen. När aktörer utifrån ska studera hur vi arbetar så hjälper det oss att göra vår miljö mer tillgänglig och effektiv, det kommer i sin tur att förbättra vårt samarbete med näringslivet och göra oss än mer synliga internationellt.
 
Projektet innebär att Norrköping och Sverige kommer att påverka hur man utformar centrala policies kring testmiljöer för pilotproduktion i EU.

Ruud Baartmans, projektledare för MKPL project och Mauritx Butter, vetenskaplig koordinator i projektet har höga förväntningar:

– PEA Manufacturing är en av fyra utvalda demonstrationsprojekt av Europeiska komissionen. För projektets styrgrupp som var rådgivande och som bedömde ansökningarna var det tydligt att PEA Manufacturing adresserade flera olika nyckelteknologier i en långt framskriden produktionsmiljö. Dessutom betraktade vi PEA Manufacturing som en miljö för samarbete som låg väldigt nära prototyputveckling i ”verkliga” industrimiljöer. Acreos ansökan för PEA Manufacturing fick de bästa poängen av tio sökande kandidater. Våra förväntningar är höga men vi är övertygade om att projektet blir framgångsrikt.

Projektet innebär fler internationella besök till PEA Manufacturing för att ta del av arbetet där. Workshops för erfarenhetsutbyte mellan olika aktörer ska hjälpa till att utveckla och definiera framgångsfaktorer och hinder som behöver åtgärdas. Intervjuer och analyser kommer att genomföras; av arbetssätt, intressentbild och företag som använt sig av PEA Manufacturing, t ex för att framställa en prototyp. Erfarenheterna och lärdomarna ska sedan delges i workshops samt utgöra en del i den rapport som hela projektet mKETs Pilot line sedan presenterar för EUs beslutsfattare. De andra utvalda anläggningarna är, BBEU: BioBased Europe Pilot Plant, Ghent i Belgien; Infineon: Power electronics, Villach i Österike; Sofradir: Cooled IR-detectors, Grenoble i Frankrike.

Läs vidare

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Dubbeltema i nya numret av Sign&Print

Årets sista nummer av Sign&Print har landat i brevlådorna. Den här gången har vi tittat närmare på hur de mindre tryckerierna jobbar, men det blir även extra mycket läsning om olika efterbehandlingslösningar.
IMG_0694

Stort intresse för Brand Factory efter konkursen

Efter konkursen av Brand Factory Printhouse och Brand Factory Holding ser konkursförvaltaren goda förutsättningar för att hitta köpare till de två bolagen, alternativt delar av rörelsen. Processen väntas vara klar under december månad.
Brand Factory

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1