Studenter föredrar tryckta böcker

PUBLICERAD: 19 februari 2014
UPPDATERAD: 14 november

booksAmerikanska universitetsstudenter använder fortfarande främst tryckt studentlitteratur. 2010 förväntades att e-böcker skulle gå från 2 procent till över 18 procent på fyra år, men detta har inte skett.

Statistiken bekräftas i undersökningen Student Reading Practices in Print and Electronic Media, som publiceras i College & Research Libraries i september 2014. I studien har man undersökt läsbeteende hos universitetsstudenter vid College of New York. Även om studenterna läste e-böcker på sin fritid, var det främst printbaserad litteratur som användes för studierna.

Enligt Nancy Foasberg, som ansvarat för undersökningen, finns det en rad myter kring den generation som växt upp med en stor flora av digitala verktyg och plattformar. Istället visade undersökningen att flertalet studenter i undersökningen valde bort e-böcker för att de inte kunde studera på samma sätt som med vanliga böcker. Detta innebär ofta att man till exempel skriver kommentarer i marginalerna. Många studenter valde också att skriva ut digitala texter.

Det finns även annan forskning på området som bekräftar Foasbergs undersökning. Journalisten Ferris Jabr sammanfattade de två senaste årens forskning i en artikel i Scientific American i november i fjol. Den samlade bilden av denna forskning visar att studenter intuitivt föredrar text i tryck.

Medicinsk forskning visar på att hjärnan behandlar ord som fysiska objekt med en given plats på en sida. På en skärm är dessa objekt mer rörliga. Man har även mätt hjärnaktiviteten hos studenter som skriver för hand och de som skriver på tangentbord. Aktiviteten är högre hos de som skriver för hand. Och att ”scrolla” genom texter på en skärm försämrar vår kognitiva kapacitet.

Att läsa text på papper är kognitivt sett mindre krävande och förser oss med mer kapacitet att förstå det vi läser. Att läsa text på en Kindle-enhet, som skiljer sig från dator- och mobilskärmar, är mindre krävande än att läsa på mobiltelefon, dator eller läsplatta.

Läs vidare

Horizon vänder blad med tre nya samarbeten

Efterbehandlingsleverantören Horizon skriver nya kapitel med tre färska samarbeten. Nu kan de hjälpa tryckerier från tryck till färdig bok i både mjuk- eller hårdpärm.
FotoJet-(82)

Mjukvarusamarbete för bättre flyt

ECO3 och eProductivity Software (ePS) har ingått ett strategiskt partnerskap med målet att ta automationen hos tryckerierna till nästa nivå.
ECO3 ePS

18 tips på vad du kan se på Drupa

Sign&Print lyfter fram några av godbitarna som visas på mässan.
Kollage-18-tips-1536x1011

Alvöen förstärker teamet efter ökad orderingång

Alvöen är inne på sitt femte verksamhetsår i Sverige och utvecklingen har gått i snabb takt. Nästa steg är att stärka serviceteamet och utöka lokalerna utanför Borås. 
alvoen_kennethnilsson ver 2

Senaste nytt

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Horizon vänder blad med tre nya samarbeten

Efterbehandlingsleverantören Horizon skriver nya kapitel med tre färska samarbeten. Nu kan de hjälpa tryckerier från tryck till färdig bok i både mjuk- eller hårdpärm.
FotoJet-(82)

Helautomatiskt skärsystem som förflyttar gränserna

Elitron bjuder under Drupa in till en förhandstitt på den uppgraderade Kombo TAV – ett anmärkningsvärt framsteg inom digital skärteknik.
elitron_01

Mjukvarusamarbete för bättre flyt

ECO3 och eProductivity Software (ePS) har ingått ett strategiskt partnerskap med målet att ta automationen hos tryckerierna till nästa nivå.
ECO3 ePS