Mediemarknaden slutade på minus

PUBLICERAD: 23 februari 2014
UPPDATERAD: 14 november

Efter en tuff period på mediemarknaden vände siffrorna uppåt under tredje kvartalet 2013 och den positiva tillväxten fortsatte även under fjärde kvartalet. Ökningen blev 0,8 procent jämfört med det fjärde kvartalet 2012. Trots detta backar mediemarknaden med 1,8 procent total sett under helåret 2013.

Många mediekategorier klarade sig bättre under det sista kvartalet än tidigare kvartal. Totalt omsatte mediemarknaden 9 miljarder kronor under perioden.

För helåret 2013 såg det dystrare ut. Den negativa utvecklingen under det första halvåret sänkte omsättningen. Totalt omsatte mediemarknaden 31,5 miljarder kronor under 2013, en minskning med nära 600 miljoner kronor jämfört med helåret 2012.

Som tidigare uppvisade Internetreklamen stark tillväxt. Det var framför allt webb-TV och sök som bidrog till ökningen men även displaykategorin uppvisade en tillväxt på nära 3 procent jämfört med året innan. Starkast tillväxt av alla kategorier uppvisade mobilannonseringen som mer än fördubblades under 2013 och omsatte 900 miljoner kronor under året.

Även TV-annonseringen uppvisade fortsatt tillväxt om än marginell sådan. Totalt omsatte kategorin nära 6 miljarder kronor under 2013.

De tryckta medierna uppvisar fortsatt, ofta tvåsiffrigt, annonstapp med undantag för bilagor i tidskrifter och annonsblad som visade positiv tillväxt under året.

– Det är en stabil om än långsam återhämtning vi ser på mediemarknaden i och med det sista halvåret 2013, säger IRMs analyschef Tobias Hedström. Vi förväntar oss en något starkare utveckling under 2014, fortsätter han.

Läs vidare

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Dubbeltema i nya numret av Sign&Print

Årets sista nummer av Sign&Print har landat i brevlådorna. Den här gången har vi tittat närmare på hur de mindre tryckerierna jobbar, men det blir även extra mycket läsning om olika efterbehandlingslösningar.
IMG_0694

Stort intresse för Brand Factory efter konkursen

Efter konkursen av Brand Factory Printhouse och Brand Factory Holding ser konkursförvaltaren goda förutsättningar för att hitta köpare till de två bolagen, alternativt delar av rörelsen. Processen väntas vara klar under december månad.
Brand Factory

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1