Medieutgifter blir allt mer digitala

PUBLICERAD: 11 mars 2014
UPPDATERAD: 14 november

Nya rapporten ”Hushållens medieutgifter 2014” från IRM och MMS visar att de totala medieutgifterna för ett genomsnittshushåll i Sverige uppgår till nära 17 000 kronor per år.

Den största utgiften för hushållen är access-kostnader som betalas för att få tillgång till media och för att kommunicera. Mobilabonnemanget utgör den största utgiften, följt av internetabonnemanget. Därefter kommer kostnaden för TV, som i rapporten delas upp i Radio- och TV-licensen och utgifter för betal TV. Den femte största utgiften utgörs av kostnaden för morgontidningen.

– Under de senaste tre åren sker en förflyttning från fast till mobil uppkoppling. Hushållen vill nå innehåll och kommunikation var de än befinner sig, säger Madeleine Thor, vd på IRM.

Trots att hushållens medieutgifter är stabila så sker alltså en omfördelning mellan medieslagen. Och det är de digitala alternativen som växer kraftigt.

– Vår konsumtion av media blir alltmer digital och det avspeglas i våra utgifter. Digitala tjänster som till exempel digitala tidningar, e-böcker och digitala tilläggstjänster i spel växer kraftigt men från låga nivåer, säger Madeleine Thor, vd på IRM.

Ett annat område som växer kraftigt är streamade abonnemangstjänster för musik och TV.

– Den största förändringen som vi ser i förhållande till den undersökning som vi genomförde 2011 är att streamade abonnemangstjänster för musik och film och TV växer explosionsartat. Samtidigt visar undersökningen att nedladdade tjänster för dessa medieområden förlorar i popularitet, säger Magnus Anshelm, vd på MMS.

Läs vidare

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

För få utbildas – "Läget börjar bli kritiskt"

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar.
0023_210921

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)