Efterbehandling lyser starkast på Ipex

PUBLICERAD: 26 mars 2014
UPPDATERAD: 14 november

ipex2014_intro

Ipex har bytt stad och arena från Birminghams NEC till Londons Excel. Startfältet är inte lika välfyllt som Ipex 2010 och de två första dagarna var besökarantalet tunt. Bland annat har flera större digitaltrycksleverantörer valt att inte medverka i år. Styrkorna ligger i år främst på efterbehandlingssidan, där det finns massor av intressanta nyheter att ta del av. Och även om årets mässa inte hade något särskilt tema, fanns det flera exempel på digital etikett- och förpackningsproduktion.

En av få lanseringar stod franska MGI för. De släpper nu sin Digital Finisher Pro, en lösning med funktioner för falsning/bigning, horisontell och vertikal skärning samt perforering. Intressant med Digital Finisher Pro är att den har stöd för de överformat som man kan printa i MGIs tonermaskin Meteor. I praktiken alltså från 105 x 148 millimeter upp till 360 x 1200 millimeter. Företaget avslöjade även att Konica Minolta kommer att börja sälja en mindre version av UV-lackenheten Jet Varnish 3D.

Fujifilms monter är en av de största. Och när man ser vad de fyllt montern med så förstår man varför. Här ligger fokus på produktion och prestanda. Syftet är att återspegla digitaltryckeriets vardag som präglas av många mindre jobb och snabba jobbyten. Företaget har byggt tre olika produktionslinor med tillhörande efterbehandling. I den arkbaserade 720-maskinen produceras högkvalitativa fotoböcker, både omslag och inlaga. I den rullbaserade 540W var det mer fokus på tidningar, tidskrifter och broschyrer. Slutligen visade man en etikettlösning tillsammans med FFEI och deras Graphium-lösning. Det är en maskin som använder Fujifilms UV-bläck och skrivhuvuden. I montern finns även all tillhörande efterbehandlingsutrustning från en rad olika leverantörer, så det går att följa alla steg i produktionsprocessen.

En annan monter som inte går att missa är Konica Minoltas. Företaget visar upp en bred maskinpark på mässan, självklart med B2-lösningen KM1 i fokus. Totalt visar man tolv olika lösningar i montern. KM1 är en UV-baserad lösning som enligt företaget klarar ett stort antal tryckjobb. Det innebär allt från traditionella civiltrycksjobb till förpackningar i korta serier. Lösningen har en produktionskapacitet på 3300 ark i minuten.

Även nya Bizhub Press C1070 går att titta närmare på i montern. C1070 har fått ny teknik från grunden, en teknik som nu ska implementeras i alla nya maskiner. Här ingår även nya Simitri HD-tonern som nu ska ha fått bättre fixering på fler material. I nästa nummer av AGI (504) testar vår teknikredaktör Maria Sterndorff C1070-modellen. Jämfört med C7000-serien ser hon flera förbättringar, bland annat uppmäter hon den lägsta Delta E-avvikelsen någonsin i ett skrivartest.

The Bridge, samarbetet mellan Böwe Systec och Riso, har vi skrivit om tidigare i AGI. Det är en lösning för printning och kuvertering av direktreklam. Själva ”bryggan” i sammanhanget är ett integrerat transportband som kopplar Riso-maskinen med Böwe Systecs kuverteringssystem Vario.

Den bredaste uppslutningen hittar vi annars inom efterbehandling. Här finns flera nya lanseringar och uppgraderingar från leverantörer som C.P. Bourg, Duplo, Plockmatic, Morgana, Multigraf, Komfi, Neopost, Pitney Bowes och Horizon. Det var också dessa montrar som var mest välbesökta under de två första dagarna då jag var på plats.

Läs vidare

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

För få utbildas – "Läget börjar bli kritiskt"

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar.
0023_210921

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)