Spara med Garamond

PUBLICERAD: 29 mars 2014
UPPDATERAD: 14 november

200px-ClaudeGaramond14-åriga Suvir Mirchandani fick många fler fotokopior i handen, när han började sin nya amerikanska skola. Då började Suvir, som ursprungligen kommer från Indien, fundera på hur man kunde spara på utskrifterna. Han började räkna på det och kom fram till att man inom alla USAs skolor och myndigheter skulle kunna spara motsvarande två och en halv miljard svenska kronor på att byta till Garamond i alla utskrifter. Garamond är känt för sina tunna streck.

– Bara i administrationen i Washington, kan man spara 136 miljoner dollar, säger den driftige unge mannen, som konstaterar att mycket tankemöda läggs ner på återvinning av papper men inte på att få ner kostnaden för toner och bläck.

Suvir Mirchandani har gjort ett antal experiment med Times New Roman, Century Gothic, Comic Sans och Garamond. Han har sedan använt programvaran APFill Ink för att räkna ut toneråtgången. Resultatet har han sedan publicerat i Journal of Emerging Investigators, som är en tidning för unga uppfinnare.

– Bara på min egen skola har vi fått en årlig besparing på 21 000 dollar (125 000 kronor) genom att byta till ett teckensnitt som kräver 24 procent mindre toner, avslutar Suvir Mirchandani.

Klicka på Suvirs testtexter nedan, så öppnas de stort i eget fönster.

Mirchandani-2014-Fig-2

 

Läs vidare

Konkursat norrlandstryckeri köps upp och flyttas från stan

"Därför har vi beslutat att flytta produktionen" säger nya ägaren.
Niklas Gunnarsson (2)

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Senaste nytt

Konkursat norrlandstryckeri köps upp och flyttas från stan

"Därför har vi beslutat att flytta produktionen" säger nya ägaren.
Niklas Gunnarsson (2)

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett