Seminarium samlar expertkunskaper kring tryckerimomsen

PUBLICERAD: 15 april 2014
UPPDATERAD: 14 november

Frågan om den tryckerimomsen har stor betydelse för alla Sveriges förlag och tryckerier. Två domar tidigare i år fastställde att Skatteverket har rätt att kräva betalning från tryckeriernas kunder, för att de tidigare har fått för högt avdrag för momsen på sina tryckerifakturor. Av domarna framgick samtidigt att det förutsätts att tryckerierna betalar ut momspengar till sina kunder.

Domarna har väckt stor uppmärksamhet – både bland tryckerierna och bland bok- och tidningsförlag. Totalt handlar det om miljardbelopp som krävs av Skatteverket och som tryckerierna kan tvingas betala tillbaka till kunderna. Det har talats om ”en Kafka-mardröm” för landets bok- och tidningsförlag, och om risken för en våg av konkurser bland tryckerierna.

Fortfarande finns mycket oklarheter kring domarna. En rad frågor återstår att reda ut, bland annat när det gäller kostnadsränta och möjligheten till anstånd i väntan på ytterligare avgöranden.

Den 21 maj samlas en rad experter och representanter för förlagsbranschen och den grafiska industrin, för att klargöra hur domarna om tryckerimomsen påverkar olika typer av verksamheter, och vilka frågor som är mest aktuella. Bland talarna finns representanter för Svalner Skatt och Transaktion, Sveriges Tidskrifter, Grafiska Företagens Förbund, Tidningsutgivarna, Svenska Förläggareföreningen och Skatteverket.

Mer om Tryckerimomsdagen 2014 finns att läsa på Tryckerimomsdagens webbplats.

Läs vidare

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Senaste nytt

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex