Bokens dag firas i dag

PUBLICERAD: 23 april 2014
UPPDATERAD: 14 november

world_book_day_2014

I dag är det World Book and Copyright Day, en symbolisk dag, eftersom de två stora författarna Cervantes och Shakespeare dog på denna dag år 1616. Nu har ju bokbinderikonsten förfinats något på fyrahundra år och många pappersleverantörer är en viktig part i bokproduktionen. Det kan Arctic Paper intyga.

I Sveriges äldsta boktävling Svensk Bokkonst, har Årets Vackraste Bok utsetts varje år sedan 1933. I fjol gick det åtråvärda priset till den grafiska romanen The second in line – from the sketchbooks of Mattias Adolfsson (på bild), som valdes ut bland fler än 300 tävlande titlar. Denna lekfulla och konstnärliga bok, med tillhörande affisch, är tryckt på den populära papperskvaliteten Munken Lynx Rough. Av de 25 finalisterna i tävlingen, var 17 tryckta på något av Arctic Papers bok- och designpapper.

Arctic Papers olika papperskvalitéer är lika populära på andra sidan Östersjön. I april, när Lettlands Best Book Award delades ut i Riga, noterades att hela 70 procent av de belönade böckerna hade tryckts på Munken, Arctic, Amber eller G-print – samtliga finpapper från Arctic Paper. Vid en motsvarande ceremoni i Litauen i februari, var resultatet också 70 procent.

I Tjeckien har en tävling om Årets Vackraste Bok hållits sedan 1928 och de vinnande titlarna blir ofta riktiga storsäljare. Förra året var 15 av 27 vinnande böcker tryckta på Arctic Papers kvaliteter. Årets tjeckiska vinnare kommer att tillkännages på World Book and Copyright Day.
Om World Book and Copyright Day
Det är UNESCO som instiftat World Book and Copyright Day, som firas den 23 april med aktiviteter över hela världen. Årets firande, det 19:e i ordningen, ger anledning att reflektera över värdet av en vacker och inspirerande bok.

 

Läs vidare

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper