Xeikon Café drog förpackningsfolk

PUBLICERAD: 28 maj 2014
UPPDATERAD: 14 november
xeikon_cafe
Daniel Augustin, skandinavisk marknadschef, flankerad av Claes Rydman (th) och Mats Edén (tv).

Konceptet Xeikon Café, ett event där Xeikon visar helhetslösningar för olika applikationer för kunder och samarbetspartners, togs till nya höjder i årets upplaga som hölls på huvudkontoret i Antwerpen. Eventet, som även innefattade en mässdel, sträckte sig över tre dagar och hade runt 500 deltagare. Här hade Xeikon riggat upp sex olika produktionslösningar inom digitalt förpackningstryck, etikettryck, in-mold labeling (IML), heat transfer och bipacksedlar.

I kombination med de sex produktionslinorna visade Xeikon och deras samarbetspartners även konverteringslösningar för inline-, nearline- och offlinebruk. Bland Xeikons partners återfanns danska Grafisk Maskinfabrik som bland annat arbetar med lösningar för självhäftande etiketter.

Flera seminariespår hölls också under dagarna där besökare kunde få ta del av den senaste tekniken eller speciallösningar. Under ett föredrag med affärsinriktning förklarade Xeikon-kunder hur de upplevt att digital teknik förändrat spelplanen för deras affärer. Enligt kunderna har den digitala tekniken bland annat inneburit en djupare integration mellan kund och tryckeri, vilket är en fördel för båda parter.

Fokus på digitalt förpackningstryck
Enligt Xeikons skandinaviske marknadschef Daniel Augustin har Xeikon sedan Fespa 2013 fokuserat särskilt på digitalt förpackningstryck. Det är en marknad som växer kraftigt. Xeikon har en rad lösningar för denna typ av applikationer, i synnerhet 3000-serien, som är en simplex-maskin som kan fås i tre produktionshastigheter och i två bredder (se faktarutan). Befintliga modeller kan uppgraderas, vilket gör att man kan gradvis öka produktiviteten efter hand som behovet uppstår.

Med tekniker som QA-I-toner som är godkänd för användning med torra livsmedel, och Durable Cleartoner, en digital skyddslack som även kan användas partiellt, har Xeikon lösningar som är särskilt attraktiva för läkemedels- och livsmedelsindustrin. Med dessa lösningar går det att producera förpackningar som både är tåliga och håller hög tryckkvalitet.

Med en annan Xeikon-toner, ICE, ska det gå att bredda applikationsutbudet eftersom fixeringstemperaturen bara behöver ligga på 85 grader. Det ger bland annat möjlighet för att trycka på en rad material som tidigare endast kunde köras i andra trycktekniker. Främst handlar det om material som ska värmebehandlas i den efterföljande produktionsprocessen. På Xeikon Café visade man hur man körde på ett plastmaterial från Treofan som sedan kan användas för så kallad in-mold labeling som används i plastbyttor, spannar, behållare med mera.

Xeikon har dessutom utvecklat sitt stanskoncept Vectorizer. I detta kan stansinformation hämtas från en pdf-fil och i samband med med tryckningen körs denna information ut på trycksaken som en streckkod. Därefter kan en laserstans läsa in koden strax innan materialet läggs i laserstansen. Med Vectorizer vill Xeikon möta den ökande efterfrågan på versionering, kampanjförpackningar och etiketter i små serier med mera.

>> Läs hela artikeln i nästa nummer av tidningen AGI.

 

Läs vidare

Neonchock hos Nize: "Erbjuda något annat"

Färgstarka tryck med neonfärger fångade ögat i Nize Equipments monter under Sign&Print-mässan. Men även en skrivare som kan printa taktila skyltar som bokstavligt talat sticker ut.
Nize 3

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Senaste nytt

Nya kontakter och leads resultatet av mässan

Det fanns en hel del att gå vidare med för de företag som som deltog på Sign&Print. Många av bolagen vittnade om många nya bekantskaper och leads att arbeta vidare med.
mässcollage

Glassbjudning gav samtal om H-trycks behållare

H-tryck tog med sig glassmaskinen till Sign&Print-mässan till många besökares glädje. Det var så klart en bra ice breaker för att få igång samtalet med kunderna om till exempel de glassbägare de producerar för 1-3 kulor.
890D8DCE-330D-4DD5-9B69-08AA07508539_1_100_o

Folier.se hjälper nystartade bolag komma igång med textiltryck

Folier.se säljer maskiner och material för att göra det mesta inom tryck i allmänhet och textiltryck i synnerhet. De tog bland annat med sig Secabos rulle till rulle-skärbord för DTF till Sign&Print-mässan.
DSC_4677

Så kan det smarta tryckeriet skapas

Heidelberg kom till Sign&Print Scandinavia för att mässa om "The Smart Print Shop", men även berätta om maskinnyheten Versafire LP. 
Heidelberg