Nenne Jonsson på Justnu i Uppsala testkör den senaste Konica Minolta produktionsmaskinen, kallad Bizhub Press 1070. Justnu handlar upp så att de har samma produktionsmaskiner på alla sina anläggningar runtom i landet. Tidigare har de haft Canon men vid senaste upphandlingen föll valet på Konica Minolta. Nu förbereder man nästa maskinbyte, som ska ske vid årsskiftet. Inför det har man då valt att testköra den nya maskinen.
– Installationen fungerade ypperligt. Personligen hade jag hoppats på att få testa maskinen med Konica Minoltas egen efterbehandlare, men den finns inte på marknaden än. Vi kan dock klamra och falsa redan i den vi fått nu.
Snabb
– Jag körde 500 16-sidiga broschyrer med omslag. Den gick nästan inte ner i hastighet, trots de varierande ytvikterna på papperet. Inte heller efterbehandlingen utgjorde någon broms. Det tog totalt 25 minuter per 100 färdiga häften.
– Alternativet innan var att printa, falsa och plocka. Den nya maskinen hinner producera färdigt till skärning snabbare än bara plockningen tog innan. Och ställtiderna är nästan orimligt korta.
Passningen
– Min erfarenhet är från Konica Minolta C6501 och här blev passet inte alltid helt rätt. Om trycket hamnar en halv grad snett på varje sida, då måste man justera. Men i 1070 är det bara att lägga upp jobbet och sedan köra.
– Vi pratar offsetpass i den nya maskinen. Jag bara rippar ut jobbet och sedan ser man skärmarkeringen perfekt när man genomlyser papperet. Den kräver dock att papperet är rätt i storlek. Den har en draglinjal, men om papperet är snedskuret eller har ett mått som ligger någon mm fel, så säger maskinen ifrån.
– Av 30 körda jobb får jag kanske gå in manuellt och ställa på två. I de fallen har det varit papperet som varit fel. Annars är det rätt. Jag vill påstå att om du har normal beläggning, så sparar du en timme dagligen på den nya maskinen.
Gladeligen 350 gram
– Den nya maskinen plockar gladeligen upp till 350 gram, utan några pappersstopp. Jag kör duplex på 300 grams visitkort och det har inte varit ett stopp. Blir det rätt från början, så blir även nästa steg rätt. Nu gäller att om man ställer in skärmaskinen på ett läge, så fungerar det när man sedan skär. Innan fick man gå igenom upplagan om det var tryck till kant.
Blir lite kär
– Det mekaniska i övrigt är riktigt så jag blir lite kär i den. Och det är inte lätt hänt. Man känner sig så trygg när man vet att grejorna funkar. Jag har jobbat sedan 80-talet i branschen och är utbildad på att köra Heidelberg. Det här är den första digitala maskin som jag vill kalla en tryckpress. Innan har det varit kopieringsmaskiner som kallats tryckpressar.
– Med nya Bizhub Press 1070 har Konica Minolta backat tillbaka till ritbordet och sett till att pappersmatningen är rätt gjord. Det är väl de höga kraven som gjort att den egentliga efterbehandlaren, med trekantstrimmer och fyrkantsrygg, ännu inte levererats. De har väl någon skruv som de fortfarande justerar på, säger Nenne Jonsson och avslutar:
– Andra maskiner har varit på tok för snabba för efterbehandlingen. Men redan den efterbehandlare vi nu fått fungerar bra. På 500-upplagan slänger vi kanske 20 blad, som inte falsats rätt. Men vi är fortfarande i början av testfasen, så vi får se vad utvärderingen säger så småningom.