Han testkör nya Konica Minolta 1070

PUBLICERAD: 12 juni 2014
UPPDATERAD: 14 november

nenne_justnu

Nenne Jonsson på Justnu i Uppsala testkör den senaste Konica Minolta produktionsmaskinen, kallad Bizhub Press 1070. Justnu handlar upp så att de har samma produktionsmaskiner på alla sina anläggningar runtom i landet. Tidigare har de haft Canon men vid senaste upphandlingen föll valet på Konica Minolta. Nu förbereder man nästa maskinbyte, som ska ske vid årsskiftet. Inför det har man då valt att testköra den nya maskinen.

– Installationen fungerade ypperligt. Personligen hade jag hoppats på att få testa maskinen med Konica Minoltas egen efterbehandlare, men den finns inte på marknaden än. Vi kan dock klamra och falsa redan i den vi fått nu.

Snabb
– Jag körde 500 16-sidiga broschyrer med omslag. Den gick nästan inte ner i hastighet, trots de varierande ytvikterna på papperet. Inte heller efterbehandlingen utgjorde någon broms. Det tog totalt 25 minuter per 100 färdiga häften.

– Alternativet innan var att printa, falsa och plocka. Den nya maskinen hinner producera färdigt till skärning snabbare än bara plockningen tog innan. Och ställtiderna är nästan orimligt korta.

Passningen
– Min erfarenhet är från Konica Minolta C6501 och här blev passet inte alltid helt rätt. Om trycket hamnar en halv grad snett på varje sida, då måste man justera. Men i 1070 är det bara att lägga upp jobbet och sedan köra.

– Vi pratar offsetpass i den nya maskinen. Jag bara rippar ut jobbet och sedan ser man skärmarkeringen perfekt när man genomlyser papperet. Den kräver dock att papperet är rätt i storlek. Den har en draglinjal, men om papperet är snedskuret eller har ett mått som ligger någon mm fel, så säger maskinen ifrån.

– Av 30 körda jobb får jag kanske gå in manuellt och ställa på två. I de fallen har det varit papperet som varit fel. Annars är det rätt. Jag vill påstå att om du har normal beläggning, så sparar du en timme dagligen på den nya maskinen.

Gladeligen 350 gram
– Den nya maskinen plockar gladeligen upp till 350 gram, utan några pappersstopp. Jag kör duplex på 300 grams visitkort och det har inte varit ett stopp. Blir det rätt från början, så blir även nästa steg rätt. Nu gäller att om man ställer in skärmaskinen på ett läge, så fungerar det när man sedan skär. Innan fick man gå igenom upplagan om det var tryck till kant.

Blir lite kär
– Det mekaniska i övrigt är riktigt så jag blir lite kär i den. Och det är inte lätt hänt. Man känner sig så trygg när man vet att grejorna funkar. Jag har jobbat sedan 80-talet i branschen och är utbildad på att köra Heidelberg. Det här är den första digitala maskin som jag vill kalla en tryckpress. Innan har det varit kopieringsmaskiner som kallats tryckpressar.

– Med nya Bizhub Press 1070 har Konica Minolta backat tillbaka till ritbordet och sett till att pappersmatningen är rätt gjord. Det är väl de höga kraven som gjort att den egentliga efterbehandlaren, med trekantstrimmer och fyrkantsrygg, ännu inte levererats. De har väl någon skruv som de fortfarande justerar på, säger Nenne Jonsson och avslutar:

– Andra maskiner har varit på tok för snabba för efterbehandlingen. Men redan den efterbehandlare vi nu fått fungerar bra. På 500-upplagan slänger vi kanske 20 blad, som inte falsats rätt. Men vi är fortfarande i början av testfasen, så vi får se vad utvärderingen säger så småningom.

 

Läs vidare

Horizon vänder blad med tre nya samarbeten

Efterbehandlingsleverantören Horizon skriver nya kapitel med tre färska samarbeten. Nu kan de hjälpa tryckerier från tryck till färdig bok i både mjuk- eller hårdpärm.
FotoJet-(82)

Mjukvarusamarbete för bättre flyt

ECO3 och eProductivity Software (ePS) har ingått ett strategiskt partnerskap med målet att ta automationen hos tryckerierna till nästa nivå.
ECO3 ePS

18 tips på vad du kan se på Drupa

Sign&Print lyfter fram några av godbitarna som visas på mässan.
Kollage-18-tips-1536x1011

Alvöen förstärker teamet efter ökad orderingång

Alvöen är inne på sitt femte verksamhetsår i Sverige och utvecklingen har gått i snabb takt. Nästa steg är att stärka serviceteamet och utöka lokalerna utanför Borås. 
alvoen_kennethnilsson ver 2

Senaste nytt

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Horizon vänder blad med tre nya samarbeten

Efterbehandlingsleverantören Horizon skriver nya kapitel med tre färska samarbeten. Nu kan de hjälpa tryckerier från tryck till färdig bok i både mjuk- eller hårdpärm.
FotoJet-(82)

Helautomatiskt skärsystem som förflyttar gränserna

Elitron bjuder under Drupa in till en förhandstitt på den uppgraderade Kombo TAV – ett anmärkningsvärt framsteg inom digital skärteknik.
elitron_01

Mjukvarusamarbete för bättre flyt

ECO3 och eProductivity Software (ePS) har ingått ett strategiskt partnerskap med målet att ta automationen hos tryckerierna till nästa nivå.
ECO3 ePS