För tredje gången håller AGI och 3dp.se den 3 december konferens för de som leder 3d-print-utvecklingen i Sverige. AGIs redaktör Mattias Kristiansson har sammanställt dagen och Olaf Diegel, som är professor i Lund, inleder dagen i Kista.
Olaf Diegel inleder med att konstatera att 3d-printning aldrig kommer att ersätta traditionell tillverkning. Det är en kompletterande teknik som tar hand om de riktigt komplicerade produkterna.
Olaf Diegel visar en ölöppnare som skapats av ett 10 gram stort aluminiumblock. Ur blocket kan man fräsa fram en öppnare som väger fyra gram. Men genom att producera den i en 3d-printer kommer vikten ner i under ett gram. Då har den förvandlats från ett gjutet block till en fackverkskonstruktion, ungefär som i en byggkran.
Professorn visar olika typer av produkter och konkluderar att ju mer massiva produkterna är, ju bättre är förutsättningarna att få högre kvalitet och betydligt lägre pris genom att gjuta eller fräsa. Men ju mer komplex konstruktionen är, ju klokare är det att från grunden konstruera den för 3d-print-produktion och sedan producera den med 3D. I den tredimensionella konstruktionen kan du få ner vikt och lägga in ytterligare funktioner, som till exempel en kylkanal som går runt ett rör, genom vilket en massa förflyttas.
Tryck on-demand
Tetra Pak har 800 000 olika reservdelar. Kan de printa dem vid behov så är mycket vunnet.Olaf Diegel har byggt ett lättvikts modellflyg som bara har 0,6 mm tjocka vingar, med ett fackverk i mitten. Det består av bara fyra delar när det ska sättas ihop. Sedan sätter du in elektroniken och har verkligt låg vikt. Samma princip kan på sikt tillämpas för vanliga flygplansvingar. En mycket lättare vinge kan vara starkare – trots att stora delar av den är ihålig – eftersom den samtidigt väger mindre totalt sett.
I Australien har de lyckats skapa en ljuddämpare som med sin struktur dämpar ljudet så mycket att den kan användas på ett gevär där skytten inte behöver hörselskydd. Den går nu i serieproduktion och säljs till både det australiensiska och kanadensiska försvaret. Detta var dagens enda försvarsrelaterade ämne. Annars verkar det – vilket också syns i deltagarlistan – som att det just inom försvaret finns många hemliga projekt som involverar 3d-print.
Inom sjukvården har 3d-print många tillämpningar. Ett bra exempel är titandelar som anpassas som ett stöd vid benbrott. Tidigare har man behövt göra om operationen ett par gånger under personens livstid, men med de nya materialen, som växer in i benet, ska det räcka med en operation.
I Sydafrika arbetar Ivan Owen och Richard Van As med ett Open Source projekt, där proteser av händer skapas för barn.
Orealistiskt att trycka hemma
För många produkter är 90 procent av kostnaden logistik. Med 3d-print har du istället ett lokalt ställe som producerar. Tanken att producera hemma är dock orealistisk. Hemma används de för hobby och leksaker. Det är osannolikt att man någonsin kommer att producera något vettigt hemma. Men produktionsställen lokalt är något som bland annat DHL tittar på.
Nanotryckning är ett mycket intressant område. Du gör produkter som är stora som hälften av ett mänskligt hår. Här kan du göra små robotar som går in i kroppen och angriper cancerceller. Man kan också trycka nya kroppsdelar med hjälp av dna från den egna kroppen. Cellerna fås att dela sig och efter sex veckor har man skapat den nya kroppsdelen. Detta är den snabbast växande delen inom 3d-print i dag, konkluderar Olaf Diegel.