Uppåt för Elanders men Sverige blöder

PUBLICERAD: 18 december 2014
UPPDATERAD: 14 november
elanders
Andréas Wikner, Elanders.

Det går bra för tryckerikoncernen Elanders globalt men verksamheten i Sverige haltar. Det konstaterar företagets ekonomichef Andréas Wikner i samband med prognosen för helårsrapporten 2014 som visar sig vara minst 25 procent högre än vad som tidigare kommunicerats. Före skatt beräknas resultatet landa på 125-135 (102) miljoner kronor inklusive engångskostnader om -42 (5) miljoner kronor, vilket är drygt 80 procent bättre än 2013.

– Det går bra globalt, särskilt på tillväxtmarknader i Asien och delar av Europa. Tyvärr är Sverige inte med på den kartan, säger Andréas Wikner som i en intervju med AGI medger att verksamheten i Sverige fortsätter att gå med förlust.

– Vi har tagit 40 miljoner kronor i engångskostnader under 2014 för att täcka kostnader för flytt av digitaltryckverksamheten till Vällingby. Det har också kostat att avveckla ett 70-tal tjänster. Tyvärr fortsätter verksamheten i Sverige att tappa i omsättning och resultat.

Har ni några planer på att lägga ner Elanders verksamhet i Sverige?

– Nej, just nu finns det inget som visar på att vi kommer att göra det. Här finns fortfarande många viktiga kunder.

Varför går verksamheten i Sverige så dåligt?

– En anledning är att vi tidigare har haft andra verksamheter inom den svenska utöver print, nu renodlas verksamheten ytterligare. Vi har bland annat haft en överkapacitet, en organisation som inte varit anpassad till rådande marknadsläge och dessutom i en bransch som genomgår en svår omställning och lever under stor prispress, säger Andréas Wikner.

Elanders positiva resultatutveckling globalt hänförs till starkare efterfrågan på bolagets produkter och tjänster samt att större synergier än beräknat kunnat realiseras till följd av förvärv och organisationsförändringar.

Resultatförbättringarna kommer från alla områden med störst bidrag från affärsområdet Supply Chain Solutions. För affärsområdet Print & Packaging ökade också efterfrågan under det fjärde kvartalet, bland annat genom produktionsstrategier tillsammans med affärsområdet e-Commerce där skalfördelar med ökade volymer av fotoböcker varit högre än väntat.

 

Läs vidare

Dataline vill växa i Norden

Under Sign&Print Scandinavia gick Dataline ut med nyheten att företaget förvärvat finska mjukvaran Arkki ERP. Det firades i montern under mässans sista dag.
Dataline

Papyrus visade upp wrappingfolier och ny canvas av plast från haven

Papyrus som riktar sig till hela den grafiska branschen visade bland annat upp sina wrappingfolier  som tagits fram efter intervjuer med användare. De visade också en canvas av återvunnen plast från haven.
F4725B8D-C27F-464C-A8DD-2F9F1652B6E6

Sign&Print-mässan har öppnat

2023 års upplaga av Sign&Print Scandinavia har nu slagit upp portarna. Under tre späckade mässdagar bjuds det på ett pärlband av produktlanseringar, intresseväckande seminarier och dessutom ska Sveriges bästa wrappare koras.
Fasad+flaggor2_S&P2023

"Roligt att få höra hur det går för våra medlemmar"

Fespa Swedens ordförande tycker att Sign & Print Scandinavia är ett sätt att både träffa medlemmar – och potentiella nya sådana. Föreningen framhåller också de personliga mötena som viktiga för att sprida kunskaper mellan branschkollegor.
Johan-Höckert-Fespa

Senaste nytt

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Dataline vill växa i Norden

Under Sign&Print Scandinavia gick Dataline ut med nyheten att företaget förvärvat finska mjukvaran Arkki ERP. Det firades i montern under mässans sista dag.
Dataline

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8