Certifierar två grafiska utbildningar i Skåne

PUBLICERAD: 12 februari 2015
UPPDATERAD: 14 november
grafisk_operator_cert
FOTO: Cattis Ahlgren

Två nya lärlingsbaserade grafiska utbildningar, en för vuxna, en på gymnasienivå, har certifierats av Teknikcollege-organisationen som de också ingår i. Det handlar om Grafisk operatör-utbildningen i Malmö.

Teknikcollege är en utbildningsform som initierades av Industrirådet för tio år sedan i syfte att säkra  framtida kompetens hos teknikintensiva svenska företag inom olika sektorer. Som utbildningsanordnare går det att bli certifierad av Teknikcollege. Då ska man ha uppfyllt tio kvalitetskriterier. I dagsläget finns det 26 Teknikcollege-regioner och 150 certifierade utbildningar.

De vuxen- och gymnasiebaserade lärlingsutbildningarna Grafisk operatör tillhör Teknikcollege Skåne och bedrivs i nära samarbete med större tryckerier i Malmöregionen, bland annat All-Media, CA Andersson, Exaktaprinting, Holmbergs och Tryckfolket. En certifiering är en viktig kvalitetsstämpel för de som bedriver en Teknikcollege-utbildning.

– Teknikcollege kommer ner från Stockholm vartannat år och granskar vår utbildning, säger Tomas Bratt, som är lärlingskoordinator vid Malmö Lärlingscenter. De ser att vi  att vi följer deras tio kvalitetspunkter och att vi utvecklas. De går igenom och checkar av att vi fortsätter på vår inriktning. Sedan besöker de även företrädare från samarbetsföretagen, till exempel var de och talade med Olle Sterner på CA Andersson här i Malmö, ett av våra samarbetsföretag.

I Malmö är man unika med att bedriva lärlingsbaserad utbildning. En stor fördel med denna utbildningsform är att man har tillgång till den senaste grafiska tekniken ute hos samarbetstryckerierna – något som annars varit omöjligt för utbildningen. Gymnasieformen av Grafisk operatör bedrivs som vilken treårig gymnasieutbildning som helst och ger grundläggande behörighet till universitet och högskola.

Läs mer på www.teknikcollege.se.

Läs vidare

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Senaste nytt

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2