Certifierar två grafiska utbildningar i Skåne

PUBLICERAD: 12 februari 2015
UPPDATERAD: 14 november
grafisk_operator_cert
FOTO: Cattis Ahlgren

Två nya lärlingsbaserade grafiska utbildningar, en för vuxna, en på gymnasienivå, har certifierats av Teknikcollege-organisationen som de också ingår i. Det handlar om Grafisk operatör-utbildningen i Malmö.

Teknikcollege är en utbildningsform som initierades av Industrirådet för tio år sedan i syfte att säkra  framtida kompetens hos teknikintensiva svenska företag inom olika sektorer. Som utbildningsanordnare går det att bli certifierad av Teknikcollege. Då ska man ha uppfyllt tio kvalitetskriterier. I dagsläget finns det 26 Teknikcollege-regioner och 150 certifierade utbildningar.

De vuxen- och gymnasiebaserade lärlingsutbildningarna Grafisk operatör tillhör Teknikcollege Skåne och bedrivs i nära samarbete med större tryckerier i Malmöregionen, bland annat All-Media, CA Andersson, Exaktaprinting, Holmbergs och Tryckfolket. En certifiering är en viktig kvalitetsstämpel för de som bedriver en Teknikcollege-utbildning.

– Teknikcollege kommer ner från Stockholm vartannat år och granskar vår utbildning, säger Tomas Bratt, som är lärlingskoordinator vid Malmö Lärlingscenter. De ser att vi  att vi följer deras tio kvalitetspunkter och att vi utvecklas. De går igenom och checkar av att vi fortsätter på vår inriktning. Sedan besöker de även företrädare från samarbetsföretagen, till exempel var de och talade med Olle Sterner på CA Andersson här i Malmö, ett av våra samarbetsföretag.

I Malmö är man unika med att bedriva lärlingsbaserad utbildning. En stor fördel med denna utbildningsform är att man har tillgång till den senaste grafiska tekniken ute hos samarbetstryckerierna – något som annars varit omöjligt för utbildningen. Gymnasieformen av Grafisk operatör bedrivs som vilken treårig gymnasieutbildning som helst och ger grundläggande behörighet till universitet och högskola.

Läs mer på www.teknikcollege.se.

Läs vidare

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

För få utbildas – "Läget börjar bli kritiskt"

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar.
0023_210921

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)