Den finska forskningsorganisationen VTT Technical Research Centre har utvecklat en prototyp för ett helt nytt sätt att ta till vara på solenergi. Lösningen ser ut som små träd och i utvecklingen av dessa har man blandat 3d-printteknik och så kallad tryckt elektronik med mer traditionella trycktekniker som rotogravyr och screentryck.
Enligt VTT ska träden kunna fånga solenergi både inom- och utomhus. Kapaciteten är nog för att ladda mobiltelefoner och förse LED-belysning med el.
Bakgrunden till dessa alternativa solceller är en ny metod för att trycka elektronik direkt på tunna material. De lövformade solpanelerna är endast 0,2 millimeter tjocka och består av elektroder och polymerer samt ett tryckt mönster. Enligt teamet kan 200 löv i solig utomhusmiljö kunna generera 3,2 ampere och 10,4 watt.
Det VTT-baserade forskarteamet har printat de lövformade fotovoltaiska cellerna och nödvändiga anslutningar i en körning. Därefter kopplas de samman i 3d-printade stammar och grenar. Materialet är ett träbaserat biomaterial som utvecklats av VTT.
Några av de fördelar som VTT nämner jämfört med traditionella silikonbaserade solpaneler är att träden väger avsevärt mindre. De är också enkla att producera – man producerar 100 meter ”solfilm” per minut.