5,4 miljoner svenskar läser en dagstidning

PUBLICERAD: 16 april 2015
UPPDATERAD: 14 november
Maria Wikström, informationschef på Grafiska Företagen
Maria Wikström, informationschef på Grafiska Företagen

– Tryckta medier har alltid haft och har än idag en stor roll i vårt demokratiska samhälle. Siffror på att tidningar läggs ner och att försäljningen av paddor och smarta telefoner ökar kastar en skugga över de tryckta mediernas framtid. Men det är en myt att vi slutat läsa tryckta medier. 5,4 miljoner svenskar läser fortfarande dagstidningar och var tredje annonskrona går till tryckta annonser, konstaterade Grafiska Företagens Maria Wikström, när hon talade för ett fullsatt forum under Skogsnäringsveckan.

– Dessutom har en tidning som startar i dag har större chans att överleva sina första tre år än vad den hade på 60-, 70-, 80- och 90-talet, konstaterar hon och hänvisar till det stora Print Power projektet som hon var med och startade i Sverige och som nu finns i hela Europa. Det samlar fakta kring tryckta medier.

Kollegan Martin Elofsson, omvärldsbevakare på Grafiska Företagen, visade att papper är ett av de mest hållbara materialen vi har och att e-avfall (gamla datorer, paddor och smarta telefoner) är en stor miljöbov. När det pratas om att papperet kontra det digitala är en miljöbov lyfts det inte fram att iPad har lika stor påverkan på miljön som 53 655 st. pappersark.

Maria och Martin ville samtidigt påvisa att det finns en vinning med att koppla ihop det digitala med print. Ingenting behöver eller ska utesluta det andra. Ett exempel på detta är Airbnb, en onlinetjänst för korttidsuthyrning av bostäder runt om i världen som lanserat den egna tidningen Pineapple, för att närma sig sina 25 miljoner registrerade användare.

Läs vidare

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w

Nordvalls Etikett i partnerskap med utländska producenter

Nordvalls Etikett AB har slutit ett samarbetsavtal med holländska Geostick och franska Stratus Packaging. Bakgrunden till samarbetet är att bibehålla och stärka gemensamma marknadsandelar på en kraftigt konkurrensutsatt marknad.
Vid frågor om bilden, skriv till: christian.andersson@apeloga.se

Senaste nytt

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w

Snabb DTF-affär: ”Funderade bara en halvtimme”

Reklamlabbet i Glasriket hade i några år funderat på att uppgradera sitt textiltryck. När de fick höra talas om Mimakis DTF-lösning slog de till direkt. Företaget har även utökat med fler maskiner – och personal.
RL Fredrik Sara 2