5,4 miljoner svenskar läser en dagstidning

PUBLICERAD: 16 april 2015
UPPDATERAD: 14 november
Maria Wikström, informationschef på Grafiska Företagen
Maria Wikström, informationschef på Grafiska Företagen

– Tryckta medier har alltid haft och har än idag en stor roll i vårt demokratiska samhälle. Siffror på att tidningar läggs ner och att försäljningen av paddor och smarta telefoner ökar kastar en skugga över de tryckta mediernas framtid. Men det är en myt att vi slutat läsa tryckta medier. 5,4 miljoner svenskar läser fortfarande dagstidningar och var tredje annonskrona går till tryckta annonser, konstaterade Grafiska Företagens Maria Wikström, när hon talade för ett fullsatt forum under Skogsnäringsveckan.

– Dessutom har en tidning som startar i dag har större chans att överleva sina första tre år än vad den hade på 60-, 70-, 80- och 90-talet, konstaterar hon och hänvisar till det stora Print Power projektet som hon var med och startade i Sverige och som nu finns i hela Europa. Det samlar fakta kring tryckta medier.

Kollegan Martin Elofsson, omvärldsbevakare på Grafiska Företagen, visade att papper är ett av de mest hållbara materialen vi har och att e-avfall (gamla datorer, paddor och smarta telefoner) är en stor miljöbov. När det pratas om att papperet kontra det digitala är en miljöbov lyfts det inte fram att iPad har lika stor påverkan på miljön som 53 655 st. pappersark.

Maria och Martin ville samtidigt påvisa att det finns en vinning med att koppla ihop det digitala med print. Ingenting behöver eller ska utesluta det andra. Ett exempel på detta är Airbnb, en onlinetjänst för korttidsuthyrning av bostäder runt om i världen som lanserat den egna tidningen Pineapple, för att närma sig sina 25 miljoner registrerade användare.

Läs vidare

Dataline vill växa i Norden

Under Sign&Print Scandinavia gick Dataline ut med nyheten att företaget förvärvat finska mjukvaran Arkki ERP. Det firades i montern under mässans sista dag.
Dataline

Papyrus visade upp wrappingfolier och ny canvas av plast från haven

Papyrus som riktar sig till hela den grafiska branschen visade bland annat upp sina wrappingfolier  som tagits fram efter intervjuer med användare. De visade också en canvas av återvunnen plast från haven.
F4725B8D-C27F-464C-A8DD-2F9F1652B6E6

Sign&Print-mässan har öppnat

2023 års upplaga av Sign&Print Scandinavia har nu slagit upp portarna. Under tre späckade mässdagar bjuds det på ett pärlband av produktlanseringar, intresseväckande seminarier och dessutom ska Sveriges bästa wrappare koras.
Fasad+flaggor2_S&P2023

"Roligt att få höra hur det går för våra medlemmar"

Fespa Swedens ordförande tycker att Sign & Print Scandinavia är ett sätt att både träffa medlemmar – och potentiella nya sådana. Föreningen framhåller också de personliga mötena som viktiga för att sprida kunskaper mellan branschkollegor.
Johan-Höckert-Fespa

Senaste nytt

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Dataline vill växa i Norden

Under Sign&Print Scandinavia gick Dataline ut med nyheten att företaget förvärvat finska mjukvaran Arkki ERP. Det firades i montern under mässans sista dag.
Dataline

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8