Var tredje tryckare funderar på sammanslagning

PUBLICERAD: 29 april 2015
UPPDATERAD: 14 november

Drupareport-small
Vågen av fusioner i den grafiska industrin är inte över ännu. Undersökningar visar att en av tre tryckare (31 procent) har övervägt en sammanslagning, ett övertagande eller försäljning under det senaste året, enligt Drupas andra globala trendrapport, Drupa Global Trends Report 2. Siffran är något högre än föregående år (+3 procent), enligt rapporten.

Nästan hälften av de tillfrågade har redan genomgått en fusion eller kommer att göra det under året.
Många föredrar samarbete eftersom det är svårt att växa organiskt i nuvarande ekonomiska situationer där marginalerna är små.
Genom strategiska allianser kan tryckarna istället fokusera både på kärnverksamhet och nya marknader.

På frågan om investeringar konstaterade hälften av de intervjuade tryckarna (51 procent) att de kommer att investera i pressteknik. 48 procent berättade att de planerar att investera i sin efterbehandling medan 41 procent vill investera i prepress och automatisering av arbetsflöden.

39 procent av tryckerierna vill i första hand satsa på digital fyrfärgsoffset och 24 procent av tryckerierna vill satsa på offset.

För förpackningstryckerier är offset viktigast (31 procent) medan flexotryck kommer på andra plats (25 procent).

Drupa Global Trends Report 2 bygger på undersökningar i oktober 2014 bland 1100 tryckare och maskinleverantörer i hela världen, främst i Europa.

Läs vidare

Dataline vill växa i Norden

Under Sign&Print Scandinavia gick Dataline ut med nyheten att företaget förvärvat finska mjukvaran Arkki ERP. Det firades i montern under mässans sista dag.
Dataline

Papyrus visade upp wrappingfolier och ny canvas av plast från haven

Papyrus som riktar sig till hela den grafiska branschen visade bland annat upp sina wrappingfolier  som tagits fram efter intervjuer med användare. De visade också en canvas av återvunnen plast från haven.
F4725B8D-C27F-464C-A8DD-2F9F1652B6E6

Sign&Print-mässan har öppnat

2023 års upplaga av Sign&Print Scandinavia har nu slagit upp portarna. Under tre späckade mässdagar bjuds det på ett pärlband av produktlanseringar, intresseväckande seminarier och dessutom ska Sveriges bästa wrappare koras.
Fasad+flaggor2_S&P2023

"Roligt att få höra hur det går för våra medlemmar"

Fespa Swedens ordförande tycker att Sign & Print Scandinavia är ett sätt att både träffa medlemmar – och potentiella nya sådana. Föreningen framhåller också de personliga mötena som viktiga för att sprida kunskaper mellan branschkollegor.
Johan-Höckert-Fespa

Senaste nytt

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Dataline vill växa i Norden

Under Sign&Print Scandinavia gick Dataline ut med nyheten att företaget förvärvat finska mjukvaran Arkki ERP. Det firades i montern under mässans sista dag.
Dataline

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8