Momsmål mot Vitt Grafiska sätter gränser

PUBLICERAD: 28 maj 2015
UPPDATERAD: 14 november
Vitt-small
Dag Wassberg, vd, Vitt Grafiska.

Högsta Domstolen, HD, har beviljat prövningstillstånd mellan Voice the Brand Liberation Company och Vitt Grafiska Produktion, Stockholm. Eftersom detta är det första civilrättsliga ärendet i momshärvan som gått vidare till HD kan domstolsbeslutet bli prejudicerande.

Bakgrunden dateras till 2006 när Voice anlitade Vitt för vissa tryckeritjänster. Vitt tog ut moms med 25 procent på det belopp som fakturerades. Efter en dom i EU-domstolen i februari 2010 ändrades momssatsen för tryckeritjänster till sex procent. Efter omprövning betalade Skatteverket, SKV, tillbaka 74 466 kr till Vitt med anledning av Vitts försäljning till Voice. Voice har därefter begärt att Vitt i sin tur ska betala tillbaka den för högt debiterade momsen men Vitt har tillbakavisat kravet. Kunden stämde Vitt men förlorade sina mål både i tingsrätt och hovrätt.

– Det är ofattbart hur mycket tid, energi och ont blod mellan tryckerier och deras kunder och även tryckerikollegor emellan som den här momscirkusen skapat. Hade jag kunnat vrida tillbaka klockan så hade vi aldrig deltagit i den här cirkusen från första början, säger Dag Wassberg, vd för Vitt Grafiska som fick tillbaka totalt 3,8 miljoner kronor.

Men varför valde ni att få tillbaka momspengarna?
– Skattejurister på vår revisionsbyrå gav oss rådet att ansöka om pengarna utifrån Skatteverkets beslut. Regelmässigt var det inga konstigheter med det då. Så i grunden är det SKV själv som skapat den här situationen.

Vad gjorde ni av pengarna?
– Vi köpte två nya tryckerier, Bromma Brolin och Garnisonstryckeriet. Att gå samman och växa är enda sättet att överleva i den här branschen idag. Inte ett enda öre gick till privata utdelningar.

Hur känns det nu inför rättegången i HD?
– Vi har redan lagt ner massor av arbete på det här och rättegångskostnaderna i tingsrätt och hovrätt har kostat oss hundratusentals kronor, mycket mer än själva kapitalskulden på 74000 kronor. Så det är klart att jag är jätteorolig för hur det ska sluta. 74000 är den lilla biten jämfört med rättegångskostnader och eventuella följdeffekter som påverkar branschen och alla dess underleverantörer.

Varför betalar ni inte bara tillbaka pengarna så är saken ur världen?
– Frågan är mer komplicerad än så. Tryckerikunden har ju redan dragit av momsen i sin redovisning så de har ju inte förlorat en enda krona på det här. Det fanns ett regelverk som alla följde och drog nytta av så vem ska straffas för det? Den stora förloraren är naturligtvis skattekollektivet. SKV och deras uppdragsgivare finansdepartementet borde ha reagerat på EU:s lagstiftning redan från första början. Då hade allt varit annorlunda nu.

Läs vidare

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449